Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Medojević: Vlada jedini krivac zašto budžet nije usvojen

Medojević upozorava da je Crna Gora jedina država u Evropi koja nema budžet

Predsjednik pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević optužio je danas Vladu premijera Zdravka Krivokapića da je jedini krivac zbog čega još uvijek nije usvojen budžet. Medojević upozorava da je Crna Gora jedina država u Evropi koja nema budžet.

“Isključiva odgovornost za to leži na Vladi Crne Gore. Jedan dio odgovornosti ima i bivša Vlada Duška Markovića koja nije Parlamentu dostavila budžet u zakonskom roku, do 15. novembra 2020″, saopštio je Medojević.

Prema njegovim riječima to što su nakon izbora bili u tehničkom mandatu, ne opravdava kršenje zakonskih rokova, koji su upravo propisani da bi se omogućilo neophodno vrijeme za poslanike da se pripreme za raspravu, uključujući i pripremu amandmana.

“Ipak, Vlada Crne Gore je izabrana 04.12.2020 godine, a građanin Mickej Spajić je od 23.11. neovlašćeno učestvovao u pripremi i realizaciji zaduženja od 750 mil Eur i radio skupa sa ministrom Radunovićem, uz odobrenje Duška Markovića. Vlada je morala dostaviti Predlog zakona o budžetu za 2021 godinu odmah nakon imenovanja, da bi po hitnom postupku obavili raspravu do kraja 2020 godine. Po organskom zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Vlada mora da dostavi Predlog zakona”, dodaje Medojević.

Kako ističe, to je njena ustavna i zakonska obaveza.

“Vlada nije nadležna za donošenje odluke o privremenom finansiranju. To je nadležnost Skupštine koja donosi takvu odluku, nakon prethodnog neizglašavanja budžeta. Tom odlukom se daje rok Vladi za dostavljanje Predloga zakona o budžetu (obično 3 mjeseca) i zadužuje ministar finansija za njeno izvršenje”, naglasio je Medojević.

Predsjednik PzP-a smatra da bi bilo logično, da ministar nadležnom Odboru za budžet dostavlja mjesečne izvještaje o realizaciji plaćanja tokom privremenog finansiranja.

Vlada je, prema njegovim riječima, morala dostaviti Predlog budžeta za 2021 Skupštini.

“Ako nijesu bili u stanju da pripreme budžet zbog neznanja ili neiskustva, Vlada je mogla da u konsultacijama sa Kolegijumom Skupštine, zatraži od poslanika da ne glasaju za budžet Vlade DPS i da onda nakon toga Skupština ne izglasa budžet i donese odluku o privremenom finasiranju. Nažalost, ova Vlada u kontinuitetu krši Ustav i zakone koji definišu budžetski sistem i uvodi netranasparetne prakse i procedure gdje se odluke o trošenju novca građana donose diskreciono u uskom krugu ljudi”, navodi Medojević.

Kako ističe, apsolutno su netačne tvrdnje ministara da ne mogu da organizuju javne nabavke, plaćaju subvencije, premije i slične troškove iz budžeta, zbog neusvajanja budžeta.

“Kako je onda ministar finansija kupio dva aviona (bez motora), za 21 milion USD, uplatio osnivački ulog za TO Montenegro, i izvršio mnoga druga plaćanja, koja nijesu bila predviđena budžetom za 2020 godinu”, saopštio je Medojević.

Dodaje da u zakonu postoji samo limit u visini plaćanja po potrošačkim jedinicama.

Privremeno finansiranje

Navodi član 37 koji kaže: ako se zakon o budžetu države odnosno odluka o budžetu opštine ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

“Dakle, mogu da se organizuju javne nabavke za ljekove i opremu u Ministarstvu zdravlja, nabavke auta u MUP, subvencije i plaćanja proizvođačima mlijeka i danas. Ali Vlada i lobisti vlasnika Vijesti su odlučili da krenu sa propagandom da je za njihovo neznanje, lopovluk, nerad i neodgovornost, kriv Parlament. To je brutalna laž i zamjena teza”, dodao je Medojević.

Predsjednik PzP-a tvrdi, da premijer Zdravko Krivokapić i ministri treba da odgovaraju Parlamentu za kršenje Ustava i organskog zakona o budžetu, a ne drže lekcije Parlamentu.

“Ova Vlada bi trebala da padne zbog kršenja Ustava i zakona, netransparentnom radu, korupcije i štetnih odluka. Budžet nije predložen Skupštini, jer samo jedan čovjek vrši sva plaćanja iz budžeta. Preko 500 miliona eura do danas je platio samo jedan čovjek – Ministar Mickej. Niti znamo kome, ni na osnovu čega, ni po kojim cijenama. Bez kontrole i javnosti. Takva praksa je idealna za korupciju i poslove na štetu države”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve