Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Program Evopa sad, Grčka sjutra mora biti usklađen sa granskim kolektivnim ugovorima

Navodi da se važeća zarada u prosvjeti obračunava prema Granskom kokektivnom ugovoru

Program “Evropa sad, Grčka sjutra” poremetio sistem zarada u javnom sektoru. Prema postojećem sistemu obračuna zarada u prosveti, koji je definisan Granskim kolektivnim ugovorima, za najjednostavnije poslove je predviđen koeficijent 3.10. Obračunska vrijednost koeficijenta je utvrđena od strane Socijalnog savjeta na 90 eura. Sad kada je plata za najjednostavnije poslove 450 eura, moraju se ponovo redefinisati ili koeficijenti definisani Granskim kolektivnim Ugovorom ili obračunska vrijednost koeficijenta”, kazao je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

On je naveo da se, važeća zarada u prosvjeti obračunava prema Granskom kokektivnom ugovoru.

“Zarada se obračunava po modelu koeficijent x obračunska vrijednost koeficijenta. Za najjednostavnije poslove zarada je 3,10 x 90 eura = 279 eura.

Sad je ta zarada, podsjeća 450 eura.

“Neophodno je uskladiti Granski kolektivni ugovor, ili treba promijeniti obračunsku vrijednost koeficijenta sa 90 na 150 eura, ili treba promjeniti koeficijente. Ako se promijeni obračunska vrijednost koeficijenta na 150 onda plata nastavnika sa važećim koeficijentima će biti od 750 do 1000 eura”, kazao je Medojević.

Druga varijanta je, dodaje, da se promijene koeficijenti, ali to mora da se pregovara sa Sindikatom. U svakom slučaju, ocjenjuje, minimalna zarada od 450 eura otvara pitanje zakonitosti isplate zarada u prosveti i pravnog osnova za tužbe zaposlenih.

“Autori ovog programa iz Beograda, nemaju političku odgovornost za katastrofalne posljedice koje će izazvati u sistemu zarada i odnosima na tržištu rada. Ministar Spajić je obični PR “žutih lopova” iz Beograda i ne shvata efekte ovih mjera na sistem. Ja imam problem jer znam kraj ovog filma. Gledao sam ga više puta”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve