Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Medojević: Politički diletantizam i ljubav prema foteljama Krivokapića i Spajića doveli privredu u krizu likvidnosti

Kako je dodao, građani su ti koji su kroz povećane cijene goriva, transporta, hrane, ljekova i drugih roba i usluga, finansirali kampanju partije Fotelje sad

Politički diletantizam i ljubav prema foteljama Zdravka Krivokapića i Milojka Spajića doveli su privredu u krizu likvidnosti, kazao je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, ističući da zarade u februaru nijesu obračunate, ni isplaćene za 35,8 odsto zaposlenih.

“Ekonomski avanturizam i opasno igranje Krivog i Mickeja sa, i onako slabašnim i kontaminiranim, javnim finansijama napravilo je velike probleme privredi i ugrozilo likvidnost. Uprkos drastičnim mjerama pritisaka na privatna preduzeća, uvođenja kamata na neisplaćene, a obračunate zarade, ukidanja plaćanja poreza na dobit na šest rata (sad mora da se uplati odmah, što ugrožava tekuću likvidnost preduzeća), svakodnevnog malteretiranja od strane Uprave prihoda, broj isplaćenih zarada nikako da se približi onome prije početka implementacije ovog eksperimenta”, navodi Medojević.

U decembru je, kaže, predato preko 161 hiljada obrazaca IOPPD sa obračunatim zaradama i prosječna bruto zarada bila je 720 eura.

“U februaru 2022, nakon svih ovih pritisaka Uprave prihoda, poslodavci su obračunali zarade za samo 136,565 zaposlenih. Prosječna bruto zarada je bila 752 eura. U januaru 2022 plate nije primilo nešto preko 58.000 zaposlenih, koji su platu primili u decembru 2021. U fabruaru platu nije primilo 25.000 zaposlenih u privatnom sektoru. Dva mjeseca nakon primjene ovog samoubilačkog plana od 212,959 registrovanih, za samo  njih 136.565 poslodavci su predali IOPPD obrasce za obračun zarada (što ne znači da je toliko zarada i isplaćeno). Podaci pokazuju da zarade nijesu ni obračunate za 76.394 zaposlenih ili za 35,8 odszo”, tvrdi Medojević.

Onda je dodao.

“Da se program Krivog i Mickeja teško prima u privredi i da se zbog partijskih motiva i kampanje  partije “Fotelje sad” desio strukturni poremećaj na tržištu rada pokazuje i podataka da je za januar i februar 2022 naplaćeno prihoda od poreza na prihode fizičkih lica 1.135.889 eura ili 7,6 odsto manje od plana. 9.272.734 eura ili 22,7 odsto manje doprinosa za PIO, od plana. Vlada ovim programom istiskuje likvidnost iz privrede prema budžetu i zaposlenima i vještački podiže potrošnju iza koje ne stoji realna vrijednost niti produktivnost. Vlada se hvali povećanom naplatom prihoda, ali građani moraju da znaju da je to uglavnom posledica drastičnog porasta cijena goriva i drugih roba koje uvozimo, pa samim tim i 15 miliona eura veća naplata PDV za prva dva mjeseca od plana”, ističe Medojević.

Kako je dodao, građani su ti koji su kroz povećane cijene goriva, transporta, hrane, ljekova i drugih roba i usluga, finansirali kampanju partije Fotelje sad.

“Zato je i inflacija za prva dva mjeseca 2022 u odnosu na isti period 2021 frapantnih 5,9 odsto. Hljeb je poskupio 19,3, ulje 41, mlijeko, sir i jaja 8,1 , voće 9,5, povrće 22 odsto. Prekomjerna potrošnja, posebno u javnom sektoru, zavisnost od uvoza, kolaps domaće proizvodnje i izvoza,  (i uvoz inflacije kroz rast cijena na globalnom tržištu) adminsitrativno miješanje države u tržište rada, rastuća inflacija, ekstremno visoki dug, rast nezaposlenisti, kriza likvidnosti i rast kamata na dug države ukazuju da su javne finansije bolesne i da je efekat mjera Krivog & Mickeja ( i “eksperata” liste “Ajmo ljudi” Borisa Tadića, koja nije prešla cenzus na izborima u Srbiji) toksičan i gura zemlju ka bankrotu.  Država nije igračka da je date djeci da se igraju. Država je je ozbiljna stvar”, poručuje Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
06.04.2022-10:39 10:39

Medeni sve znaš !
Nekad smo ti klicali “najbolji inžinjer medu ekonomistima i najbolji ekonomista među inžinjerima “/LSCG/ –šteta !
SADA ČETNIK ! sa vojvodom i pipunom i
pristalica ss spc i protivnik lijepe CG !
ode ti sav napredak u guzi*e…