Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Pogrešna odluka Vlade srušila obveznice države

Pogrešna odluka Vlade srušila je euroobveznice države, saopštio je danas lider Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević

Pogrešna odluka Vlade srušila je euroobveznice države, saopštio je danas lider Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević.

On je na Twitter-u objavio da su obveznice koje je emitovala Vlada u decembru 2020. doživjele pad od 6.40 odsto od početka godine, što ih čini najlošijim državnim obveznicama.

“Sve je počelo “pametnom” idejom Vlade da u Briselu traži da Evropska unija otplati kineski kredit”, dodao je Medojević.

To je, kako je istakao, srušilo povjerenje investicione javnosti o sposobnosti države Crne Gore da servisira svoje dugove i do istorijskog pada obveznica Crne Gore.

“Za očekivati je i lančanu reakciju pad kreditnog rejtinga i porast kamata na dug”, poručio je Medojević.

Podsjetimo, ranije danas je direktor sektora za finansijska tržišta u Hipotekarnoj banci Gojko Maksimović upozorio da Vlada mora da smiri investitore na međunarodnom finansijskom tržištu, te naglasio da trenutno vlada velika rasprodaja crnogorskih euroobveznica, nastala usljed nepreciznih interpretacija o dugovanju prema Exim banci.

“Predstavnici Vlade moraju da znaju težinu koje izgovorene riječi imaju kod investitora i kakve posljedice ostavljaju na međunarodnom tržištu”, napisao je Maksimović na LinkedIn-u i dodao da su međunarodne crnogorske obveznice u trgovanju juče doživjele najveći dnevni pad vrijednosti u istoriji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve