Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević pisao Stoltenbergu: “Progone se oficiri i vojnici u Vojsci CG”

Jedan od lidera Demokratsklog fronta Nebojša Medojević upitio je pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu  u kome tvrdi da se progone oficiri i vojnici u Vojsci Crne Gore zbog njihovih vjerskih uvjerenja

Jedan od lidera Demokratsklog fronta Nebojša Medojević upitio je pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu  u kome tvrdi da se progone oficiri i vojnici u Vojsci Crne Gore zbog njihovih vjerskih uvjerenja.

foto DF

“Kao što ste vjerovatno upoznati u Crnoj Gori već mjesecima traju mirni i dostojanstveni protesti građana Crne Gore, u organizaciji jedine kanonske Pravoslavne crkve, protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji je usvojila vladajuća većina, bez dogovora sa Crkvom. Ovaj zakon je od strane Crkve i kompletne opozicije doživljen kao diskriminatorski i protivustavan jer ugrožavaUstavom definisane principe odvojenosti crkve i vjerskih organizacija od države i slobodu vjeroispovjesti, nepovredivost svojine, pravnu sigurnost, zabranu retroaktivnog dejstva”, tvrdi Medojević.

On naglašava da je činjenica da se u debatu oko Zakona koji regulise slobodu vjeroispovjesti snažno uključuje Ministastvo odbrane i Vojska Crne Gore, treba da zabrine NATO jer su to maniri totalitarnih nedemokratskih rezima, vojnih hunti, diktatura i izaziva veliko negodovanje kod građana.

“Crna Gora je već više godina u dubokoj i teškoj političkoj krizi koja je dovela do gubitka povjerenja građana u institucije sistema i značajno destabilizova zemlju. Zbog politički motivisanog progona DF-a, parlament Crne Gore ne funkcioniše u punom kapacitetu, što se posebno negativno odrazilo na ustavne mehanizme spoljne kontrole u oblasti odbrane i bezbjednosti kroz Odbor za odbranu i bezbjednost u kojem već više godina ne učestvuju predstavnici DF-a”, piše Medojević Stoltenbergu.

On se nada da će i NATO pravilno procijeniti rizike po stabilnost jačanja totalitarnih tendencija u vođenju države od strane aktuelnog režima i iskoristiti mehanizme kojima raspolaže da se vlastima u Crnoj Gori posalje jasna poruka da članstvo u NATO ima i vrlo jasne obaveze u pogledu jačanja demokratije, vladavinu prava i poštovanju temeljnih ljudskih prava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve