Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević pisao Stoltenbergu: Pogoršana bezbjednost u Crnoj Gori

On ističe da kao član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost, bio sam u prilici da se neposredno upoznam sa obimom, “snagom i brojnošću balkanske konfederacije organizovanog kriminala čije je sjedište u Crnoj Gori i koja predstavlja prijetnju bezbjednosti i širem regionu, ali i Evropi i na globalnom nivou".

Predsjednik Pokreta za promjene Neboša Medojević pisao je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu u kome ga upozorava na pogoršanje bezbjednosnih prilika u Crnoj Gori, nakon prve smjene vlasti na izborima u istoriji Crne Gore.

“Kao poslanik Parlamentarne Skupštine NATO, i dugogodišnji član Odbora za odbranu i bezbjednost i predsjednik parlamentarne stranke koja se od osnivanja zalaže za punopravno članstvo Crne Gore u NATO, cijenim veoma važnim upozoriti na zabrinjavajuće javne nastupe predsjednika poraženog DPS Mila ĐukanoviĆa koji najavljuje formiranje paravojnih formacija i prijeti da Će biti spreman da inicira nasilje i izazove oruŽane sukobe u Crnoj Gori”, ističe Medojević.

On ističe da kao član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost, bio sam u prilici da se neposredno upoznam sa obimom, “snagom i brojnošću balkanske konfederacije organizovanog kriminala čije je sjedište u Crnoj Gori i koja predstavlja prijetnju bezbjednosti i širem regionu, ali i Evropi i na globalnom nivou”.

“Ova organizacija stoji iza šverca kokaina, cigareta, oružja i pranja novca kojim se finansiraju najmoćnije terorističke organizacije svijeta. Cijenim da ste upoznati da se upravo u Crnoj Gori odvijale transakcije “droga za oružje” i da su u međunarodnoj akciji uhapšeni predstavnici kolumbijskog F.A.R.C. i Al Qaide. Akcijom bezbjednosnih sluzbi SAD i Carina u Fliladelfiji, zaplijenjen je rekordni iznos od 20 t kokaina namijenjen tržištu SAD, iza čega stoji ova ista organizacija iz Crne Gore. U ovom osjetljivom trenutku kada počinje tranzicija vlasti i formiranje prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, od suštinske je važnosti sačuvati mir i stabilnost , a najveća prijetnja je upravo ova kriminalna organizacija iza koje stoji Đukanović”, ističe on.

Prema njegovim riječima uupravo zahvaljujući jasnim porukama koje je Đukanović dobio sa značajnih adresa sa zapada izborni dan i brojanje glasova su prošli mirno i došlo je do tektonskih političkih promjena.

“Pobjedničke koalicije su već sklopile sporazum koji garantuje da će odnosi sa NATO snaziti i unapređivati i ja se nadam da će nova Vlada znati da iskoristi sve mehanizme i kapacitete NATO i dobije podršku u demontaži totalitarnog sistema i čišćenju zemlje od organizovanog kriminala i korupcije. Radujem se budućoj saradnji i intenziviranju odnosa sa NATO, posebno u vezi sa reformama sektora odbrane i bezbjednosti koje nijesu sprovedene zbog nedostatka politićke volje”, napominje Medojević.

On ističe da su pred Crnom Gorom ozbiljni izazovi i neophodno je odmah krenuti u reforme koje će rezultirati depolitizacijom i profesionalizacijom vojske Crne Gore i jačanju njene uloge u odbrani zemlje.

“Vojska i vojnici i oficiri su u dugoj istoriji Crne Gore uvijek predstavljaji simbole časti, patriotizma i nacionalnog ponosa Crnogoraca”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
20.09.2020-14:01 14:01

Pa Medo ako ti dodje NATO, sjet će te tamo dje pripadas!

Ha20
21.09.2020-11:33 11:33
Reply to  Jelena
Jelena, Medo i njegovi istomisljenici su kratke pameti pa glume kao da se nista nije desilo devedesetih.........
Ha20
21.09.2020-11:30 11:30

Postovana redakcijo zasto blokirate glasanje na komentarima ??? Jel se to naziva slobodna stampa ili diktatorska senzura??