Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević pisao Krivokapiću i Vukšiću: Javnost mora da zna istinu o posjeti Belivuka i Miljkovića šefovima kavčana

Predsjednik Pokreta za promjene PzP i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević uputio je otvoreno pismo premijeru Zdravku Krivokapiću i direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću

Predsjednik Pokreta za promjene PzP i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević uputio je otvoreno pismo premijeru Zdravku Krivokapiću i direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću.

On navodi da, kao dugogodišnji član skupštinkog Odbora za odbranu i bezbjednost, sa velikom zabrinutošću prati dešavanja u bezbjednosnom sektoru, koja su, prema njegovim riječima, rezultirala smanjenom operativnom sposobnošću ANB i Uprave policije u vršenju njihovih ustavom i zakonom definisanom obavezama.

“Unutrašnje svađe i sukobi oko kadrovskog pozicioniranja i raspodjele funkcija u ovim službama izazvale su izuzetno i negativne posledice po nacionalnu bezbjednost, pa samim tim i po bezbjednost građana i njihove imovine. Zbog unutrašnjeg rata između operativaca i novog direktora ANB, došlo je do zastoja u obavljanju veoma vaznih operativnih radnji, posebno kada je u pitanju operativna linija rada organizovani kriminal”, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, hapšenje dvojice šefova kavačkog klana u Srbiji, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, za koje se odavno sumnja da su počinilo čitav niz teških ubistava, otmica, reketeriranja i šverca narkotika, otvorilo je niz pitanja o motivima i posledicama njihovog boravka u Crnoj Gori, krajem januara ove godine.

Kako dodaje, prema njegovim saznanjima, ANB u ovakvom stanju unutrašnjih sukoba i nepovjerenja i opstrukcija nije na profesionalan način ispratila boravak Belivuka i Miljkovića u Crnoj Gori i njihove aktivnosti.

“To je ozbiljan profesionalan propust, imajući u vidu da je djelovanje Kavačkog i škaljarakog klana predmet kontinuirane pažnje partnerskih službi iz EU i SAD i da je ANB u okviru međunarodne saradnje imao veoma jasne obaveze. Imajući u vidu da sam godinama tvrdio, da narkoklanovi u Crnoj Gori imaju snažnu logističku podršku djelova ANB, Uprave policije i Carine, što se poklapa sa analizama i najmocnijih zapadnih sluzbi, prvi zadatak novog menadzmenta u ANB mora biti lociranje i prekidanje nelegitimnij i kriminalnih veza operativaca ANB i policije sa narkoklanovima u Crnoj Gori”, rekao je Medojević.

Kako navodi, kavački klan je nakon sukoba postao zvanični državni DPS klan koji, prema Medojevićevim riječima ima logističku podršku i pristup tajnim podacima ANB i Uprave policije. Oni ima, kako kaže Medojević, pomažu u obavljanju kriminalnih aktivnosti i obračunima sa suparničkim klanom.

“Imajući u vidi opasnost od posljedica nastavka haosa u ANB i UP, koje mogu rezultirati i fizičkim likvidacijama novog šefa ANB i nekih političara i članova Vlade, cijenim da je od izuzetne važnosti da javnost dobije punu istinu o saznanjima ANB i Uprave policije o motivima i efektima posjete Belivuka i Miljkovica, šefovima Kavačkog klana, krajem januara”, ističe Medojević.

On od Krivokapića i Vukšića traži odgovore na sljedeća pitanja.

“Da li imate operativna saznanja da je jedan službenik Sektora za kriminalistiku i sin jednog od visokih funkcionera Uprave policije prisustvovao proslavi 20. januara 2021. godine u Kotoru u zajedno sa pripadnicima Kavačkog klana Radojem ZviceromSlobodanom, Kašćelanom, Veljkom Belivukom i Markom Milinkovićem? Da li imate operativna saznanja da li u periodu vazdušne kontrole Srbije nije dozvolila ulazak u njihov vazdušni prostor helikopteru koji je poletio iz Kotora, sa prijavom da prevoze pacijenta sa ozbiljnim povredama kičme, jer nisu imali potrebna dokumenta, a za koji se sumnja da je pokusano bjekstvo Veljka Belivuka i Miloša Milinkovića članova Kavačkog klana”, pitao je Medojević.

Od premijera i direktora ANB-a traži i odgovor na pitanje da li imaju saznanja da su dan prije hapšenja Belivuk i Miljković bili u Nikšiću kod bezbjednosno interesantnog lica D.R. na sastanku povodom lokalnih izbora u Nikšiću. Medojević pita i da li imaju operativna saznanja da se jedan od šefova Kavačkog klana, čiji je advokat Dejan Vukšić, nalazi u Španiji i da tamo organizuje aktivnosti narko klana iz Crne Gore.

“Da li je tačno, da je šef ANB naložio da se prema Vellju Belivuku ne sprovode mjere tajnog nadzora, tokom njegovog boravka u Crnoj Gori, i ako je njemu bio zabranjen ulazak u Crnu Goru. 6. Da li je istina da j direktor ANB nakon smjena, nije imenovao nikoga za načelnika službe za organizovani kriminal? Kakva su operativna saznanja ANB o djelovanji organizovane kriminalne grupe koja se bavi švercom cigareta, a čiji je šef izvjesni Saša Pekić i kakve su njegove veze sa klanom iz Granda i Zoranom Lazovićem i Duškom Golubovićem”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve