Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević optužio Demokrate za populizam: Toplota iz uglja je propala priča

Kako kaže, toplifikacija Pljevalja na osnovu distribucije energije iz TE Pljevlja baziranoj na korišćenju uglja nije realna niti ostvariva

“I pored mojih dobronamjernih upozorenja da TE Pljevlja sa ovom tehnologijom nema budućnost i da niko iz EU neće odobriti investiciju koja je zasnovana na proizvodnji energije na ugalj, rukovodstvo EPCG srlja u rizične projekte”, poručuje lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Dodaje da toplifikacija Pljevalja na osnovu distribucije energije iz TE Pljevlja baziranoj na korišćenju uglja nije realna niti ostvariva.

“Rešenja postoje, ali ne na osnovu prljave tehnologije koju već više mjeseci nelegalno koristi EPCG u TE Pljevlja. Demokrate moraju shvatiti da se davanjem posla režimskoj firmi BEMAX od 54 mil EUR, neće ispuniti ekološki kriterijumi u vezi dozvoljene emisije CO2 i da država Crna Gora nepotrebno ulazi u spor sa Evropskom Energetskom Zajednicom. Potrošićemo pare poreskih obveznika na skupe advokate, a spor ne možemo dobiti. Iz prostog razloga jer smo sami potpisali taj sporazum i sada se ne držimo svojih obaveza”, kaže Medojević.

“EPCG ne može naći investicije za distribuciju toplote koja potiče iz uglja.

EU će nam jednostavno zabraniti dalju upotrebu elektrane.

Širenje zagađenja iz nelegalnog objekta je međunarodno krivično djelo.

EU može reagovati podnošenjem krivične prijave, obustavom finansijske pomoći, isključenjem sa regionalne mreže, itd.”

“Što prije rukovodstvo EPCG shvati i prihvati naše međunarodne obaveze i rizike od insistiranja na nastavku proizvodnje struje iz uglja, to ćemo prije doći do održivih rješenja i za Pljevlja i za EPCG i za Crnu Goru.

Uporno insistiranje na nastavku rada TE Pljevlja sa tehnologijom koja ne ispunjava definisane kriterijume o emisiji CO2 sa EEZ, samo je guranje prsta u oko EU od koje očekujemo konkretnu pomoć i investicije za razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Medojevića.

“Vrijeme je da prestanemo da pričamo bajke i da se stupidno držimo jeftine demagogije i kratkovidog populizma i prikupljanja sitnih političkih poena. Razvoj Crne Gore i energetska tranzicija je suviše ozbiljna tema za nacionalni konzensuz i za jedinstvo oko strateških ciljeva.

Mi nijesmo sami na planeti. Sve zemlje svijeta su u trci za jeftina investiciona sredstva za zelenu energiju i borbu protiv klimatskih promjena.

Pozivamo kolege iz Demokratske Crne Gore da odmah prekinu sa politikama koje su suprotne savremenim razvojnim trendovima i da zbog sitnih političkih poena ne ugrožavaju strateške razvojne šanse Crne Gore.

Proizvodnja energije na ugalj je prošlost i to svi moramo da prihvatimo i da tražimo održiva alternativna riješenja, koja postoje”, zaključuje Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve