Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Kako zarobljenu državu vratiti građanima

Crna Gora nikada u svojoj istoriji nije bila demokratska država. Vlast je uvijek bila uzurpirana od pojedinaca i interesnih grupa koji su je zloupotrebljavali protiv interesa naroda i države, a u cilju ličnog bogaćenja i nekontrolisane moći

Pokret za promjene snažno se zalaže za izmjene Ustava i uvođenje mehanizama direktne demokratije, pomoću kojih bi građani mogli, u skladu sa propisanim procedurama, da na slobodnom referendumu, provjeravaju odluke Vlade i zakone koje usvaja Skupština Crne Gore, kao i organi vlasti na lokalnom nivou, kazao je Nebojša Medojević, predsjednik PzP-a i član Predsjedništva DF-a.

Nebojša Medojević

“Crna Gora nikada u svojoj istoriji nije bila demokratska država. Vlast je uvijek bila uzurpirana od pojedinaca i interesnih grupa koji su je zloupotrebljavali protiv interesa naroda i države, a u cilju ličnog bogaćenja i nekontrolisane moći.  Narodu se mora vratiti moć odlučivanja o važnim pitanjima koja bitno utiču na njihova ljudska prava i slobode, a koju je uzurpirala vlast”, kazao je Medojević.

Kako je istakao, slobodno izražavanje volje građana o važnim pitanjima, na refrendumu, treba da bude omogućeno i na državnom i na lokalnom nivou.

“Odluke sa referenduma bi bile obavezujuće”, ističe Medojević.

Podsjeća da su Skupštini PzP-a ove godine u okviru programskog dokumenta “PRVO CRNA GORA“ inovirali politički program i sa zalaganjem za ustavne promjene i uvođenje mehanizama direktne demokratije.

“U inicijativi za izmjene i dopune Ustava, DF je , između ostalih važnih zahtjeva, uvrstio i mehanizam direktne demokratije i tako dokazao da je ideološka i programska avangardana političkoj sceni, koja baštini temeljne vrijednosti demokratije, suverenosti građana i slobode. Članom 45a u naš ustavni i politički sistem uvode se mehanizmi direktne, neposredne demokratije, pomoću kojih će građani moći da preuzmu odgovornost i izjasne se o određenim važnim pitanjima i propisima, koja se tiču njihovih prava i interesa”, kazao je Medojević.

Dalje navodi da se ovim članom definiše fakultativni referendum, odnosno izjašnjavanje građana na referendumu o propisima usvojenim na državnom i lokalnom nivou.

Medojević kaže da će predloženi mehanizmi pozitivno uticati na otvaranje partijskih struktura moći i primorati Vladu, Parlament i lokalne organe vlasti da u toku izrade propisa povedu računa i o stavovima građana i šire javnosti.

“Poznata je praksa aktuelne vlasti da neke veoma važne odluke koje direktno zadiru u interese građana, njihova prava i slobode, dovode u pitanje sistem vrijednosti zajednice, donosi sa ozbiljnim deficitom legitimiteta, tj bez neophodne podrške građana. Predloženi mehanizmi direktne demokratije povećavaju otvorenost i transparetnost političkog procesa i povećavaju odgovornost političke elite pred građanima. Ovim mehanizama se omogućava veći politički aktivizam i na državnom i na lokalnom nivou, te značajno doprinosi jačanju međusobne kontrole i  ravnoteže moći između organa vlasti, ali i izmedju vlasti i građana”, navodi Medojević.

Istovremeno, dodaje, kroz otvaranje ovakvih procesa povećava se informisanost javnosti i stepen razumjevanja efekata određenih propisa na njihove prava i interese.

“Uvođenjem mehanizama direktne demokratije, koje predlaže DF, građani, njihova udruženja, NVO, sindikati će dobiti garantovani ustavni mehanizam za preispitivanje zakonskih propisa, i odluka organa cvlasti, kako na ancionalnom tako i na lokalnom nivou”, ocijenio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve