Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Ideja Evrope sad da se gradnjom auto-puta povećavaju plate je najobičnija budalaština

S druge strane, kako dalje navodi, nastavak izgradnje auto-puta Bar – Boljare i pokretanje novih mega skupih infrastrukturnih projekata bi, kako kaže, doveo do enormnog rasta javnog duga i do očigledne dužničke krize

Ideja šarlatana iz “Evropa sad” da se gradnjom auto-puta povećavaju plate je najobičnija budalaština i nastavak grčkog scenarija, ocijenio je jedan lidera Demorkatskog fronta (DF) i predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Kod ekonomija otvorenog tipa, navodi on, bez industrije, efekti izgradnje auto puta na domaću tražnju i BDP “su minorni”.

“Analiza MMF iz 2017. godine je precizno ukazala da je multiplikativni efekat izgradnje dionice Smokovac -Mateševo na domaću tražnju bio svega 0,2 odsto. Na grafikonu u prilogu se vidi da, kad se auto put završi, multiplikativni efekti su čak i negativni”, pojasnio je Medojević.

Prema njegovim riječima, rast BDP bi bio “veći bez auto puta”.

“Strukturne karteristike crnogorske ekonomije, kao što je liberalizovana trgovina, slabe mjere zaštite i podsticaja domaće privrede, uništenje domaće industrije, rigidna monetarna politika, (nemamo sopstvenu valutu) slabi sindikat i liberalno tržište rada, visoki udio potrošnje Vlade u BDP, neefikasni sistem upravljanja javnim finansijama utiču na niske multiplikatore na domaću tražnju”, dodao je lider PzP-a.

S druge strane, kako dalje navodi, nastavak izgradnje auto-puta Bar – Boljare i pokretanje novih mega skupih infrastrukturnih projekata bi, kako kaže, doveo do enormnog rasta javnog duga i do očigledne dužničke krize.

“Korist od ovih projekata imali bi premijer i ministri koji bi ih potpisivali jer bi dobili proviziju, posrednici koji bi zastupali strane banke i graditelje, a najviše domaće DPS kriminalne švercerske firme oko Kavačkog klana, koje su već oprale na stotine miliona eur kupovinom građevinskih mašina i dobijanjem poslova od Vlada DPS-a, ali i “naših” Vlada. Najveći dobitnik izgradnje dionice Smokovac – Mateševo je upravo Kavački klan koji je koristio povlašćeni položaj i relaksaciju obaveza plaćanja PDV-a, akciza, nekontrolisanu eksploataciju kamena i pijeska, nekontrolisane tokove goriva na koje se nijesu plaćala poreska opterećenja i carina. Niko nije kontrolisao količine cementa, čelika i drugih materijala koje je Bemax prijavljivao kao utrošak u auto put, a koji su (bez plaćenog PDV, akciza i carina) završavali u izgradnji zgrada i drugim projektima koji nemaju veze sa autoputem”, ukazao je Medojević.

Kako je naveo, “zapljusnuti” ogromnim novcem koji su “eksperti apostoli” uzeli “korupcijom” za vrijeme Vlade Krivokapića, kako kaže, “lideri Evrope sad pokušavaju da ovu veliku pljačku nastave i dalje”.

“Provizije od ugovorenih poslova, po naduvanim cijenama, tal sa Kavačkim klanom, a dugove će vraćati generacije koje tek dolaze. Kad zemlja uđe u dužničku i finansijsku krizu, “eksperti” će pokušati da budu na nekim egzotičnim destinacijama, gdje će biti i njihovi tajni računi sa opljačkanim parama od ovog naroda! Evropa Sad u stopu prati put Grčke u bankrot kroz pokretanje preskupih infrastrukturnih projekata pod korupcionaškim uslovima i nekontrolisana javna potrošnja. Sve to finansirano zaduživanjem”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
18.11.2022-19:18 19:18

Stisni petlju pa glasaj kako treba inače nećeš naštetiti obrazu jer si ga okaljao iks puta.