Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: EU može završiti kao Sovjetski savez, Orban je u pravu

I danas su Evropi potrebni snažni glasovi otpora pretvaranju EU u novi SSSR sa jednom ideologijom i sa korumpiranim samoproglašenim čuvarima te ideologije, poručio je Medojević

Mađarski premijer Viktor Orban je u pravu. EU ne smije postati novi SSSR sa jednom partijom, jednom ideologijom, i Centralnim Komitetom u Briselu, saopštio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

Kako navodi, zajedničke vrijednosti na kojima je građena EU treba čuvati i poštovati: ljudska prava i slobode, slobodno tržište, vladavina prava.

“Oko toga nema dilema. Nametanje jednoumlja kroz koncept ‘političke korektnosti’ gdje se ideološka matrica globalne radikalne ljevice želi nametnuti kao monopol i neoliberalna ekonomija kao dogma, je u suprotnosti sa temeljnim vrijednostima na kojima je nastala EU – demokratije i slobode”, dodao je Medojević.

Prema njegovim riječima koncept suverenosti država je crvena linija koju EU ekstremisti neće moći preći.

“Pokušaj uvođenja EUR kao zajedničke valute je propao jer je određeni broj država i njihovih vlada to, tačno, vidio kao početak transformacije EU u jednu veliku federaciju Sjedinjene Evropske Države. Usamljeni ali veoma jaki glasovi su i tada upozoravali da jedna valuta može da funkcioniše samo na teritoriji jedne suverene države koja ima jednu Vladu i jednu ekonomsku politiku, jedan budžet, jednu socijalnu politiku, jedan parlament”, naveo je Medojević.

Ističe da je gubitak suvereniteta posebno prijeteći izgledao iz ugla novih članica EU koje su se jedva izbavile iz SSSR i komunizma.

“Britanci su rekli NE korumpiranoj, nedemokratskoj Briselskoj administraciji, koja troši milijarde eura novca poreskih obveznika, bez ikakve odgovornosti. Britanci su otvorili novo poglavlje u istoriji Evrope. I danas su Evropi potrebni snažni glasovi otpora pretvaranju EU u novi SSSR sa jednom ideologijom i sa korumpiranim samoproglašenim čuvarima te ideologije. Svako jednoumlje sa sobom donosi i represiju i tiraniju”, naglasio je Medojević.

Poručuje da smo to valjda naučili iz lekcija iz 20. vijeka.

“Zato je Orban potreban EU više nego EU Orbanu i Mađarskoj. Orban je veliki prijatelj Crne Gore i Srbije i zapadnog Balkana. Orban govori o principima i brani fundamentalne vrijednosti – demokratiju, slobodu, hrišćanske vrijednosti, tradiciju, državu, suverenost građana”, saopštio je Medojević.

Dodaje da se EU mora radikalno mijenjati.

“Nacionalne Vlade i Parlamenti moraju imati veći uticaj. Zemlje kandidati moraju osvojiti demokratske standarde da bi napredovali u integracijama. Korumpirane, nedemokratske države u kojima se izbori kradu, sa političkim uticajem mafije, gdje se masovno krše ljudska prava, ekonomski nestabilne, sa korumpiranim institucijama. Zemlje kandidati moraju izgraditi funkcionalnu demokratiju, vladavinu prava, poštovati ljudska prava i slobode, da bi mogle postati članice”, naglasio je Medojević.

Prema njegovim riječima odustajanje od principa “standardi, pa status” u slučaju Bugarske i Rumunije i uvođenje eura, dovelo do propasti postojećeg koncepta EU.

“Pristup zajedničkom tržištu treba omogućiti svim zemljama kandidatima i podstaći ekonomski razvoj, proizvodnju i trgovinu. Jednostavno, ovakvu EU treba temeljno reformisati ili će se sama urušiti, kao SSSR”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
08.07.2021-14:47 14:47

Medojevicu ne zaboravi da je taj isti Orban klecao na koljenima i molio da udje u EU pa sada prosipa pamet toj istoj Evopi koja mu je sa svojim donacijama iz fonda EU podigla zemlju na danasnji nivo ( tu se radi o milijardama evra ). A ti siMedojevicu jedna obicna nula za koju niko nikada nije cuo u Evropi i najpametniji si kada cutis jer zilj vas svetosavaca nije EU nego veliki srbistan povezan sa maticom Rusijom.