Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Medojević: EU će se prije raspasti nego što će se proširiti na Zapadni Baklan

''EU se trenutno nalazi sama u dubokoj političkoj i sistemskoj krizi i krizi legitimiteta i povjerenja. Rat u Ukrajini, recesija i inflacija samo pogoršavaju situaciju i rapidno smanjuju uticaj i značaj EU za stanovnike i privredu zemalja članica''

Evropska unija će se prije raspasti nego što će se proširiti na Zapadni Baklan, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Nijesam neki fan Martensa (dopisnika njemačkog FAZ iz regiona). Često je pisao neobjektivno, favorizovao Đukanovića i njegov kriminalizovani režim. Ali oko realnosti proširenja EU na Zapadni Balkan je potpuno u pravu. EU se trenutno nalazi sama u dubokoj političkoj i sistemskoj krizi i krizi legitimiteta i povjerenja. Rat u Ukrajini, recesija i inflacija samo pogoršavaju situaciju i rapidno smanjuju uticaj i značaj EU za stanovnike i privredu zemalja članica”, naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj medijima.

Kako je dodao, odnosi unutar zemalja članica su toliko loši da je teško postići konsenzus i oko mnogo važnijih pitanja u EU, a o proširenju EU niko ozbiljan i uticajan više i ne razmišlja.

“Tako da se zemlje Zapadnog Balkana trebaju fokusirati na unutrašnje reforme i međusobnu saradnju u interesu građana i privrede. Zapadni Balkan se u EU rečniku pominje samo kao uobičajena naučena, ali prazna floskula. Zato nijesu mogli biti prekinuti pregovori Crne Gore sa EU zbog skandala oko neizglašavanja sudija Ustavnog suda, jer su pregovori, praktično već zamrznuti više godina”, navodi Medojević.

Poručuje da Crna Gora treba da se okrene sebi i sređuje stvari u svojoj kući.

“Sa komšijama gradimo nove odnose saradnje na bilateralnom i regionalnom nivou, jer je to u interesu građana i privrede. EU fanatici treba da se probude, protrljaju oči i vide realnost. EU u ovom formatu se neće širiti. Ako se EU ne transformiše, ona će se raspasti zbog nemogućnosti dogovora zemalja članica i birokratije u Briselu. Veliki neće da ih ucjenjuju mali, a mali ne žele da budu sluge velikih i izgube svoju suverenost. Kompromis je teško, skoro nemoguće, postići. Zato se i u EU vrte u kružnom toku i samo šire lažnu sliku da je sa EU sve u redu, a nije”, zaključuje Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve