Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Dokazani profesionalci da preuzmu kontrolu nad radom službi bezbjednosti

Predsjednik Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da će DF u novoj Vladi tražiti da dokazani profesionalci preuzmu kontrolu nad radom službi bezbjednosti. Kako je istakao, vrijeme je da se poslije 30 godina odvoji žito od kukolja i da policija i ANB postanu državne, a ne partijske ili privatne i kriminalne kao što su to sada.

Predsjednik Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da će DF u novoj Vladi tražiti da dokazani profesionalci preuzmu kontrolu nad radom službi bezbjednosti. Kako je istakao, vrijeme je da se poslije 30 godina odvoji žito od kukolja i da policija i ANB postanu državne, a ne partijske ili privatne i kriminalne kao što su to sada.

Medojević: Dokazani profesionalci da preuzmu kontrolu nad radom službi bezbjednosti

Medojević je kazao da se dugogodišnje odlaganje suštinskih političkih refromi najviše odrazilo na stanje u službama bezbjednosti.

“Izostanak fer i slobodnih izbora i posttotaliranih reformi koje su trebale da rezultiraju razdvajanjem države od partija na vlasti i nove ustavne konfigurancije zasnovane na civilizacijskim vrijednostima demokratije i višestranačkog političkog sistema, dovela je Crnu Goru u status privatne mafijaske države u kojoj zakoni ne važe za sve njene građane. Odbijanje režima da, do dan danas, sprovedu ove fundamentalnu i nezaobilaznu fazu tranzicije iz totalitarizma i jednopartijskog sistema u višepartijski sistem i parlamentarnu demokratiju, dovelo je do jačeg srastanja države sa DPS, gdje se korupcija i kohabitacija sa mafijom pojavila kao čvršće vezivno tkivo, nego komunistička ideologija u prethodnom sistemu”, naveo je Medojević.

Crna Gora, dodaje on, još nije sprovela proces lustracije i uklanjanja sa javnih funkcija državnih funkcionera i službenika koji su kršili ljudska prava i slobode u jednopartijskom sistemu, a isti posao nastavili još brutalnije od 1990. do danas.

“Crna Gora nije otvorila dosije tajne policije po liniji operativnog rada-unutrašnji neprijatelj, niti objavila spisak saradnika službe po tom osnovu. DPS režim je zadržao i dodatno usavršio sve mehanizme zloupotreba službi bezbjednosti, koje su još snažnije, protivustavno, zloupotrijebljene u očuvanju vlasti i zaštiti interesa jedne partije i sa njima povezanih tajkunskih i mafijaških struktura”, ističe Medojević.

Prema njegovim riječima, dugogodišnja zloupotreba u političke svrhe službi bezbjednosti je najbolji pokazatelj da je Crna Gora još uvijek pretpolitičko društvo i da nije demokratska država sa Ustavnim garancijama ljudskih prava i sloboda, gdje se vlast konstituiše na bazi slobodno izražene volje građana na fer i demokratskim izborima.

“DPS je u cjelosti okupirao državu Crnu goru, a pojedini pripadnici policije i ANB postali su predatorska garda i logistička podrša korupciji i aktivnostima organizovanog kriminala. S jedne strane, profesionalci su godinama marginalizovani, nije im omogućeno napredovanje u službi, niti se njihov rad cijenio, a neki, kao pokojni inspektor Slavoljub Šćekić su svoj profesionalni, patriotski i pošteni rad za državu platili i svojim životom”, kazao je Medojević.

Prema njegovim tvrdnjama, najveći dio najsposbnijih operativaca, koji nije prihvatao učešće u korupciji i kriminalu je napuštao službe.

“Jedan manji dio, pripadnika policije i ANB je prihvatio nova pravila i postao sastavni dio političko-bezbjednosno-kriminalnih klanova i ključna logistika masovnim pljačkama države, švercu cigareta, droge, oružja, ljudi. Ti korumpirani pripadnici službi su stekli imovinu u zemlji i inostranstvu višemilionske vrijednosti. Njihov zadatak je bio da prikupljaju i dostavljaju povjerljive informacije o policijskim istragama i akcijama, svojim šefovima u podzemlju i na vrhu režima i da pružaju logističku podršku njihovim kriminalnim aktiovnostima”, tvrdi Medojević.

DF, ističe, čvrsto stoji na stanovištu da fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori neće biti sve dok se službe bezbjednosti ne depolitizuju, profesionalizuju i stave pod snažnu demokratsku kontrolu Parlamenta, medija, civilnog društva.

“Najvažniji dio ovih strukturnih refromi, mora sprovesti nova Vlada u najkraćem roku, kako bi se spriječila još jedna krađa izbora. U novoj Vladi DF će tražiti da dokazani profesionalci preuzmu kontrolu nad radom službi bezbjednosti, kako bi se spriječila njihova zloupotreba. Nova Vlada će svojim aktima odmah po stupanju na dužnost iz službi bezbejdnosti podstraniti kompromitovane funkcionere i oporativce koji su godinama predvodili akcije protiv oponenata režima, opozicije, medija i civilnog sektora po nalogu DPS režima i tako staviti do znanja svim građanima Crne Gore da je vrijeme UDBE i crnih kožnih mantila i straha prošlo. Nova Vlada će svojim odlučnim rezovima u službama bezbjednosti ohrabriti svakog poštenog i profesionalnog pripadnika da podrži refrome i promjene koje će voditi ka obnovi povjerenja građana i autoritet ovih važnih segmenata svakog slobodnog društva”, ističe on.

DF poziva sve, kao je istakao Medojević, poštene profesionalce u policiji i ANB, kao i bivše pripadnike koji su “zbog neslaganja sa korupcijom, partijskm angažmanom, kriminalom, nepotizmom, negativnom selekcijom” napustili službu da se pridruže promjenama.

“Odbacujemo staro i gradimo novo. Crnoj Gori su potrebne profesionalne i patriotske snažne i sposobne službe bezbjednosti, kao garanti i zaštitnici vrijednosti savremenog demokratskog civilizovanog društva spremne na odlučan i efikasan odgovor na svaku prijatnju tim vrijednostima ma odakle one dolazile. Vrijeme je da se poslije 30 godina odvoji žito od kukolja i da policija i ANB postanu državne, a ne partijske ili privatne i kriminalne kao što su to sada”, ističe Medojević.

Zato je, navodi, svakom sadašnjem bivšem i budućem pripadniku službi, mjesto u borbi za pravnu, demokratsku, pravednu državu Crnu Goru.

“Sigurnu kuću za svakog poštenog građanina koji poštuje državu i njene zakone, koju će u širokom luku zaobilaziti kriminalci, prevaranti i lopovi. Sloboda traži ljude. Pošteni policjaci i operativci ANB su ljudi i mjesto im je sa opljačkanim, obespravlenim diskriminisanim i osiromašenim narododm, a ne sa tajkunima i mafijom”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve