Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: ANB kompromitovana, rasformirati i osnovati novu službu sa operativcima koji prođu provjere

Prema njegovim riječima, otvaranje dosijea i duboka lustracija, prije svega, službe, policije, tužilaštva, sudova, carine, vojske nužan je i nezaobilazan korak ka demokratskoj tranziciji društva

Dugogodišnji visoki funkcioner ANB-a, zadužen za tajna praćenja i prisluškivanja javno kompromituje službu, tvrdeći da je ANB postupao suprotno Ustavu i zakonima i da je zbog toga ubijeno mnogo ljudi, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

Kako je naveo, javno obraćanje jednog od šefova službi bezbjednosti je rijetkost. Samoubistvo obavještajaca još veći raritet.

“Njihov posao je da koriste psihološke slabosti svojih meta i da ih vrbuju ili koriste za svoje ciljeve. Operativci službe su ti koji često koriste protivustavne, nezakonite, nemoralne, neljudske, prljave metode radi ostvarivanja svojih ciljeva”, kazao je Medojević.

On je dodao kako je posebna priča crnogorska ANB koja nikad nije doživjela neophodne sistemske reforme i raskid sa praksom totalitarne komunističke UDBE koja je imala sve karakteristike zlikovačke terorističke organizacije.

“Moć da, u ime partije na vlasti, ubijate svoje političke neistomišljenike je u temeljima ANB-a. Nikad “državne ubice” nijesu privedene pravdi. Nikad njihove žrtve nijesu rehabilitovane, moralno, politički, pravno, materijalno, finansijski. I dalje služba može da tretira opozicione prvake kao “neprijatelje države” i da prema njima upotrebljava mjere. U samoubistvo ne vjerujem.
Ako je šef operative ANB optužio ANB da su djelovali protivustavno i nezakonito i da je to za posljedicu imalo veliki broj ubistava, ta služba je kompromitovana i ona treba da bude rasformirana.
Služba koja je izgrađena na temeljima komunističke UDBE i koja se transformisala u logistiku najvećih narko klanova Evrope ne može da opstane. Ona je strano tijelo u demokratskom biću države”, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, otvaranje dosijea i duboka lustracija, prije svega, službe, policije, tužilaštva, sudova, carine, vojske nužan je i nezaobilazan korak ka demokratskoj tranziciji društva.

“ANB i Policiju treba očistiti od pojedinaca koji ne mogu da objasne svoje lično bogatsvo koje je višestruko veće od njihovih legalnih prihoda. Svi operativci i funkcioneri moraju proći poligraf u odnosu na nezakonite i protivustavne radnje koje su radili po naređenju Partije i na okolnosti saradnje sa kriminalcima i primanja mita”, naveo je predsjednik PzP-a.

Medojević je istakao da,nakon ovog javnog svedočenja šefa tajne službe, tajnost te službe više ne postoji, a tajna služba bez tajnosti ne može da postoji.

“Zato je za državu optimalno rješenje rasformiranje ove kompromitovane, kriminalizovane i korumpirane službe i formiranje nove, sa čistim profesionalcima koji su spremni da se uhvate u koštac sa mafijom i koji će imati kompletnu podršku države i društva u toj, istorijski važnoj, borbi za ozdravljenje nacije i države”, poručio je on i dodao da “Sa mafijom nema kohabitacije. Sa mafijom se ne pregovara. Sa mafijom se država obračunava”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve