Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Mediji ne treba da doprinose dehumanizaciji kritičara vlasti

''Smatraju da portal IN4S ne treba i ne smije kao medij da doprinosi grubom vrijeđanju i drskom, bestidnom i uvrijedljivom ponašanju prema onima koje je percipirao kao svoje mete i/li neistomišljenike''

Građanska inicijativa “21. maj” reagovala je na tekst objavljen na portalu IN4S u kojem se govori o Ljubomiru Filipoviću koji je osnivač Građanske inicijative “21. maj” i njen izvršni koordinator od utemeljenog ovog društvenog pokreta koji je, ističu, naročito posvećen oslobađanju Crne Gore od govora mržnje. Povodom teksta objavljenog na portalu IN4S Građanska inicijativa “21. maj” je reagovala kako zbog same obrade tako i sadržaja teksta.

“Sami naslov “Sudski cjenovnik: Fotografija dvije svinje i Ljubo Filipović 250 evra” je neprimjeren jer umjesto da se doprinosi korektnijoj i humanijoj javnoj komunikaciji, naročito i nakon sudske odluke, produžava se govor mržnje i dehumanizacija neistomišljenika. Sami naslov ne odražava i ne ukazuje na činjenice i predstavlja nastavak omalovažavanja Filipovića samo zbog njegovih političkih i građanskih uvjerenja koje javno ističe vodeći računa o poštovanju drugih. Naslov vodi i zaključku da je nadležni sud navodno utvrdio i cijenu za Filipovića što je ne samo van činjenica, razuma i pristojnosti, već pokazuje i namjeru urednika i redakcije da ga javno ponize uz potpuno pogrešno predstavljanje jedne presude”, ističu iz Građanske inicijative “21. maj”.

Smatraju da portal IN4S ne treba i ne smije kao medij da doprinosi grubom vrijeđanju i drskom, bestidnom i uvrijedljivom ponašanju prema onima koje je percipirao kao svoje mete i/li neistomišljenike.

“Takođe, ističemo da je izgrednik Ranko Đurišić u ovom slučaju kažnjen minimalnom kaznom od svega 250 eura iako Zakon (dakle nije riječ o sudskom cjenovniku) predviđa da se kazna kreće od tog do iznosa od 1.000 eura uključujući i kaznu zatvora od 60 dana. Presuda je i mimo dosadašnje sudske prakse u sličnim slučajevima. Očekujemo, i tražićemo, da Uprava policije izjavi žalbu na ovo rješenje”, poručuje Građanska inicijativa “21. maj”.

Izvršni koordinator Građanske inicijative “21. maj” Ljubomir Filipović neće pristupiti tužbi i zahtjevu za naknadu štete iako mu rješenje suda daje potpuni osnov za to.

“Filipović na taj način želi da provjeri u praksi strategiju našeg uzoritog premijera, dr Dritana Abazovića, koji zastupa plan pomirenja u Crnoj Gori naročito sa izvršiocima različitih krivičnih i prekršajnih djela. Gospodin Đurišić svojim javnim objavama i stavovima predstavlja se za vatrenog pristašu i sljedbenika razvojne filozofija dr Abazovića”, zaključuje Građanska inicijativa “21. maj”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve