Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Medija centar DPS: Neprimjereni i neprofesionalni prilog na RTCG pokušaj diskreditacije naše partije u predizbornoj kampanji

U pomenutom prilogu, kako pojašnjavaju iz DPS, novinar Bulatović je direktno uputio skandalozno pitanje nosiocu jedne izborne liste

U centralnoj informativnoj emisiji Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore ”Dnevnik 2”, emitovanoj dana 6. oktobra 2022. godine došlo je do povrede osnovnih novinarskih principa, Kodeksa novinara/novinarki Crne Gore, ali i posrednog kršenja Ustava Crne Gore, poručili su iz Medija centar Demokratske partije socijalista (DPS).

“Naime, u prilogu, od strane uredništva nazvanog „Šavnik pred izbore brojniji za 300 stanovnika“, u direktnom, krajnje neprofesionalnom, etiketiranju gospođe Vesna Simović Zvicer, v.d. predsjednice Sudskog savjeta, novinar Darko Bulatović, je spominjao Demokratsku partiju socijalista u neprimjerenom kontekstu, pokušavši da imputira da je gospođa Simović–Zvicer, prijavljena u opštini Šavnik da bi glasala za DPS”, pojasnili su iz DPS.

U pomenutom prilogu, kako pojašnjavaju iz DPS, novinar Bulatović je direktno uputio skandalozno pitanje nosiocu jedne izborne liste.

”Znači, Vi mislite da će ona (Vesna Simović–Zvicer) da glasa za DPS?” Takav pokušaj dovođenja u kontekst izbornog prava nosioca visoke pravosudne funkcije sa našom partijom, predstavlja tendenciozni i neprofesionalni potez RTCG, kako bi se rad i stavovi gospođe Simović–Zvicer, prikazali kao pristrasni i vezani za DPS. Ovakvo neprofesionalno izvještavanje sugerisalo je gledaocima da je pravosuđe pod indirektnim uticajem naše partije, što je pravna i politička besmislica, koja šteti javnom interesu, ali i nama kao političkoj partiji”, obrazložili su iz DPS.

Ovim činom pomenuti novinar, po njihovim riječima, prekršio je Načelo 7 Kodeksa: ”Novinar/novinarka je dužan/dužna da se krajnje pažljivo odnosi prema privatnom životu ljudi.’’

Smjernice u kojima se podrobnije tretira Načelo 7 Kodeksa, u dijelu koji se odnosi na Pravo na privatnost, posebno preciziraju:

‘’Kada izvještava o aspektima privatnosti koji su od posebnog interesa za javnost, novinar/novinarka ne smije preći granicu etičnosti povodeći se za senzacionalizmom, neprimjerenom radoznalošću, voajerizmom ili željom da se neko izvrgne poruzi ili da se unizi nečije dostojanstvo’’, citirali su iz DPS.

Sve gore navedeno, kako dalje dodaju, implicira da je novinar Bulatović svojim “tendencioznim, senzacionalističkim pitanjem”, kako kažu,  “uz neprimjerenu radoznalost, povrijedio Kodeks, osnovne postulate objektivnog izvještavanja”.

“Stoga, zahtijevamo od Savjeta RTCG i generalnog direktora RTCG, Borisa Raonića, da nas obavijeste da li je do ovog propusta došlo usljed greške, neznanja novinara-pojedinca ili je isti instruiran od strane uredništva RTCG-a. Na kraju, emitovanje ovako neprofesionalnog priloga u predizbornoj kampanji smatramo otvorenim pokušajem diskreditacije Demokratske partije socijalista, stoga očekujemo izvinjenje u prvom narednom ”Dnevniku 2””, zaključuju iz DPS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marina
07.10.2022-18:28 18:28

Nijesu to novinari, to su sektasi zrbskog sveta, ruskosrpski spijuni i placenici! Samo im treba imena ovako javno objavljivat, kako rece “novi” Savo Crne Gore, bice ovo Crna Gora a kome se ne svidja neka ide!!!