Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Media centar: Predsjedničkog kandidata Andriju Mandića favorizuju TV Prva i Adria

Prva TV je prekršila vlastiti pravilnik kada je 6. marta izvještavala uživo u centralnoj informativnoj emisiji sa konvencije u Budvi predsjedničkog kandidata Demokratskog fronta Andrije Mandića

Televizije sa nacionalnom pokrivenošću za sada uglavnom korektno pokrivaju kampanje kandidata za predsjednika Crne Gore u svojim centralnim informativnim emisijama, pokazuje presjek monitoringa koji radi Media centar od momenta kada je Državna izborna komisija potvrdila kandidaturu Andrije Mandića, prvu od ukupno sedam.

Kako su saopštili, Media centar prati centralne informativne emisije TVCG i četiri komercijalna emitera – TV Vijesti, Prva TV, Nova M i Adria TV.

“Svih pet televizija imaju pravilnike o praćenju predizborne kampanje, a u svima je naznačeno da će u posebnim blokovima (kako je to propisano Pravilnikom Agencije za elektronske medije) objavljivati saopštenja i poruke kandidata. Shodno tome, Prva TV je prekršila vlastiti pravilnik kada je 6. marta izvještavala uživo u centralnoj informativnoj emisiji sa konvencije u Budvi predsjedničkog kandidata Demokratskog fronta Andrije Mandića”, rezultati su presjeka monitoringa.

Dosadašnji monitoring, ističu, pokazuje da dvije komercijalne televizije (Prva TV i Adria TV) favorizuju predsjedničkog kandidata Mandića, što pokazuju kroz pristrasno pokrivanje njegovih predizbornih aktivnosti i protežiranjem afirmativnih stavova o njemu lično i političkoj grupaciji koja ga je kandidovala.

“Ovo favorizovanje je naglašenije kod Adria TV, koja je u nekoliko navrata u studiju, u centarlnoj informativnoj emisiji, imala goste koji su otvoreno podržali Mandića. Pri tom, gosti su uglavnom najavljivani uglavnom kao analitičari (Vladimir Dobrosavljević, Mitar Šušić, Zdravko Kasalica, Predrag Kalezić), bez navođenja direktne veze ili jasne političko-ideološke bliskosti sa Demokratskim frontom i njegovim predsjedničkim kandidatom. Takođe su korišćeni i inserti iz emisije u kojoj su gosti govorili pristrasno u korist Mandića ili otvoreno protiv Mila Đukanovića”, rezultati su dosadašnjeg monitoringa Media centra.

U slučaju Prve TV, dodaju, u dva navrata su u centralnim informativnim emisijama objavljeni prilozi u kojima su, bez neposrednog povoda (bez novih činjenica i oglašavanja institucija u vezi sa krivičim prijavama i postupkom pred nadležnim organima), aktuelizovane afere vezane za porodicu kandidata Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i njega lično.

“U centralnim informativnim emisijama ostale tri televizije, Media centar nije otkrio primjere favorizovanja nekog od kandidata, bilo u informativnom dijelu tih emisija ili u posebnim programskim blokovima unutar njih, koji su jasno uokvireni prepoznatljivim grafičkim najavama i odjavama i izdvojeni od ostalog sadržaja”, navodi se u monitoringu.

Media centar će, poručuju, nastaviti monitoring do početka predizborne šutnje, a konačne nalaze u vezi rada medija u prvom krugu izbora objaviće 18. marta i dati određene preporuke koje mogu biti korisne za eventualni drugi krug aktuelnih predsjedničkih izbora i inače. Ukoliko bude drugog kruga, Media centar će nastaviti monitoring centralnih informativnih emisija pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću.

“Metodologija praćenja centralne informativne emsije obuhvata analizu sadržaja iz više aspekata: da li je informativni prilog vijest, izvještaj, izjava, intervju; da li je prilog zasnovan na medijskom događaju, pseudomedijskom događaju, doturenim informacijama, da li je uloga predsjedničkog kandidata aktivna ili pasivna u prilogu; da li je prolog vrijednosno obojen (neutralan, pristrasan, afirmatian, jednostran…)”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ćamil
09.03.2023-17:15 17:15

Čuš, favorizuju ga? Pa on je kandidat velikosrpskog klero-fašizma.