Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Medenica: Vrhovni sud nema ‘tajnu sobu’ koja omogućava prisluškivanje

''Kako je poslanik Knežević u svom obraćanju naglasio da je sekretarka jedino imala pristup 'tajnoj sobi', imam obavezu da ukažem da je poslanik Knežević time prekršio sve propise i načela ponašanja u oblasti bezbjednosti i odbrane – zaštitu tajnosti podataka i sigurnost lica koja obavljaju te poslove, nezavisno od toga ko te poslove obavlja''

Imajući u vidu da su na današnjoj pres-konferenciji i nakon toga u medijima, pomenuta imena časnih sudija Vrhovnog suda Crne Gore, ljudi sa dugogodišnjom sudijskom karijerom, bez ijedne mrlje u radu i to na osnovu anonimnog pisma, bez imalo opreza i prisustva stida, zbog građana Crne Gore želim pojasniti sljedeće, poručila je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica čije reagovanje prenosimo integralno.

Iako je poslanik Milan Knežević navodno pismo danas pročitao u funkciji, nažalost, predsjednika Odbora za odbranu i bezbjednost u Skupštini Crne Gore, svjestan odredaba Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, kao i uredbi koje su na snazi u ovoj oblasti, poslanik je stvorio kod javnosti, a posebno zaposlenih u sudo-vima, krivu sliku o funkciji Vrhovnog suda Crne Gore u nacionalnom sistemu odbrane i bezbjednosti Crne Gore, koja mu zakonom pripada.

U Vrhovnom sudu Crne Gore ne postoji “tajna soba” sa sredstvima koja omogućavaju bilo kakav vid audio-video snimanja (“prisluškivanje” ili tajno praćenje o kojem je poslanik govorio). U skladu sa pomenutim propisima Crne Gore, Vrhovni sud ima bezbjednosnu zonu (a ne “vezu sa ANB”), u kojoj se obrađuju i čuvaju tajni podaci, odnosno službena dokumentacija iz nadležnosti Vrhovnog suda. Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore na obrazloženi predlog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i nadležnog direktorata u Minis-tarstvu odbrane, donosi odluku o primjeni nadzora, koji je propisan zakonom, vodeći računa o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda lica u odnosu na koja se nadzor primjenjuje. U svim predmetima postoji relevantna dokumentacija, odnosno predlozi nadležnih organa i odluke Vrhovnog suda.

Pored toga, navodi o uništavanju dokumentacije o dodijeljenim varijabilama i dodijeljenoj pomoći Kabinetu, državnim službenicima i sudijama su apsolutno netačni. Cjelokupna dokumentacija se nalazi u odjeljenju za ljudske resurse u Vrhovnom sudu i Sudskom savjetu, kako u odnosu na državne službenike, tako i u odnosu na sudije. Svaki dodatak na zaradu, ili pomoć za državnog službenika, odnosno sudiju, je isplaćivan iz budžeta za sudstvo, a što je pratila validna dokumentacija.

Kada je riječ o navodima o nepotizmu u sudu, želim ukazati da po definiciji nepotizam predstavlja čestu optužbu u politici kada je srodstvo određenih lica presudna činjenica za njihovo zapošljavanje u državnim organima, bez ad-ekvatnih kvalifikacija za određeno radno mjesto. Sekretarka Ksenija Jovićević je zakonito izabrana za savjetnika u sudu, na osnovu svih kvalifikacija koje posjeduje i koje su je preporučile za obavljanje poslova savjetnika i sekretara u Vrhovnom sudu.

U skladu sa članom 56 Zakona o sudovima, sekretar mora da ispunjava uslove za savjetnika u tom sudu. Shodno tome, kako je imenovana ispunjavala uslove

i po javnom oglasu bila izabrana za savjetnika u Vrhovnom sudu, nakon od-ređenog vremena je bila raspoređena da privremeno, a poslije toga i trajno obavlja poslove sekretara Vrhovnog suda Crne Gore.

Kako je poslanik Knežević u svom obraćanju naglasio da je sekretarka jedino imala pristup “tajnoj sobi”, imam obavezu da ukažem da je poslanik Knežević time prekršio sve propise i načela ponašanja u oblasti bezbjednosti i odbrane – zaštitu tajnosti podataka i sigurnost lica koja obavljaju te poslove, nezavisno od toga ko te poslove obavlja. Takvi podaci su zakonom regulisani kao tajni i čuvaju se od njihovog otkrivanja javnosti, a sve to je moralo biti poznato pos-laniku, imajući u vidu da trenutno obavlja funkciju predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu u Skupštini Crne Gore.

Ne želeći da, na bilo koji način dalje učestvujem u dnevno političkim performansima poslanika Kneževića, ovim zaključujem svoje reagovanje o ovoj temi, nadajući se da je povodom svega što je saopštio poslanik Knežević spreman preuzeti odgovornost za eventualne posljedice koje nastupe.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve