Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

MCP spremna na razgovor, ali traži da se zakon nepovratno stavi van svake pravne snage

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve je na danas održanoj sjednici usvojio nacrt inicijative Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koja je pripremljena od stručnog tima domaćih pravnika

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve je na danas održanoj sjednici usvojio nacrt inicijative Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koja je pripremljena od stručnog tima domaćih pravnika. Traže od sve tri grane vlasti da nađu načina da zakon nepovratno stave van svake pravne snage i van svakog političkog značaja.

Hram Hristovog Vaskrsenja Podgorica

Inicijativa će, poručuju, u najskorijem periodu, nakon brižljive analize, biti predata Ustavnom sudu.

“Episkopski savjet podržava buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedeljom i daje blagoslov da mjesno sveštenstvo u svim gradovima prema iskazanoj želji i potrebi vjernog naroda ostalim danima organizuje molitvene skupove i crkveno-narodne tribine pri hramovima, kulturnim centrima i drugim za to prikladnim mjestima, podsjećajući na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada”, navode u MCP.

Tvrde da su Vladi Crne Gore tokom prošle godine, a u skladu sa preporukama Evropske i Venecijanske komisije, dostavljali sugestije da se Predlog zakona popravi i dopuni – i nijesu udostojeni odgovora.

“Crkva je tražila dijalog – nijesmo ga dobili. Skupštini smo dostavili amandmane – svi su odbijeni. Zakon je usvojen jednostrano i nasilno! Sad više nije vrijeme da mi javno sugerišemo rješenja. Sad zahtijevamo da ovaj i ovakav zakon nestane – i da ga zamjeni ustavan zakon. Onaj i onakav – koji će biti donesen u dijalogu i uz učešće svih. Mi hoćemo podnositi inicijative, svim onim državnim adresama koje su ovlašćene i koje imaju mogućnost da po ovom pitanju djeluju, ali sa naših javnih skupova, iz glave cijela naroda, poručujemo jasno i glasno: ”Sklonite ovu pravnu nakazu iz dvorišta naše države””, poručuju u MCP.

Ističu da crkva jeste za dijalog i pozdravlja svaki akt dobre volje.

“Spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima sve tri grane državne vlasti – i o dobrim zakonskim rješenjima, i o eventualnom potpisivanju ugovora između crkve i države, i o rješavanju nejasnih imovinsko-pravnih tema, i o uključenju međunarodnih institucija u naš budući mogući dijalog, i o svemu drugom što bi doprinijelo razumijevanju i smanjilo podjele između svetovnih i duhovnih vlasti – ali inicijativa za to je na strani onih koji su do sada bili nespremni za razgovor.

Protestovaće, kažu, dok se ne povuče ovaj zakon.

“Ne nadajte se da će naš molitveni hod stati, niti na to imamo pravo pred precima i potomcima. Naš molitveni hod crnogorskim ulicama i šire, niti će stati niti će se umanjivati sve dok ne bude ispunjen onaj naš prvi – i minimalni i maksimalni uslov – da ovakvog diskriminacionog zakona više nema”, poručili su arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Episkop mileševski Atanasije, Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, Episkop dioklijski Metodije, Episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve