Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

MCP: Pažinov zakon podriva temeljne vrijednosti Crne Gore, a ne molitveni protesti građana

Pravni Savjet Mitropolije crnogorsko-primorske reagovao je danas na navode potpredsjednik Vlade i ministra pravde Zorana Pažina.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je po ko zna koji put, ovoga puta u Vašingtonu prilikom susreta sa senatorom Ronom Džonsonom, iznio čitav niz netačnih i politikantskih ocjena o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Evidentno je da se na svaki način pokušava pribaviti nedostajuća međunarodna podrška diskriminatornom i neustavnom Zakonu.

Netačan je Pažinov navod da Zakon ”ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda” i da je ”daleko najliberalniji zakon u okruženju koji garantuje jednaka prava svim vjerskim zajednicama”. Zakon, na žalost, ne samo da ne ispunjava nego radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu vjeroispovijesti. Veoma bismo se se radovali da je ovaj zakon, kako tvrdi Pažin, ”najliberalniji u okruženju”, ali je stvarnost, na žalost, bitno drugačija.

Pažin nije obavijestio svoga sagovornika da je Pravoslavna Crkva prije donošenja Zakona, zaslugom sadašnje i prethodnih Vlada Crne Gore, lišena prava na zaključenje Temeljnog ugovora u istom obimu prava i obaveza kao i Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska zajednica. Niko od nezavisnih pravnih eksperata nije iznio ocjene o Zakonu poput Zorana Pažina, a ”pravednost” zakonskih odredbi su najbolje osjetili građani Crne Gore, koji u velikom broju, istrajno, uporno, mirno, neodstupno i dostojanstveno u litijama iskazuju svoj protest protiv diskriminatornih i neustavnih zakonskih odredbi.

Žalosno je što visoki zvaničnik Vlade Crne Gore o trošku građana dovodi u zabludu međunarodne sagovornike ocjenama da ”Zakon ugrožava samo one koji svoj interes vide u širenju etničkih i vjerskih tenzija i nestabilnosti na Balkanu”. Uz konstataciju da je nedostojno predsjednika Vlade i ministra pravde da vrijeđa dostojanstvo građana Crne Gore, ukazujemo da čestiti narod u Crnoj Gori, kao ni Mitropolija, nikada nisu imali, niti danas imaju interes u širenju bilo kakvih tenzija i nestabilnosti. Naprotiv, odgovornost za tenzije i veliko uznemirenje građana se nalazi u Zakonu, koji je jednostrano, netransparentno i diskriminatorno pripremila Vlada, čiji je Pažin potpredsjednik. Javnost treba da zna da je upravo Zoran Pažin ključna pitanja ljudskih prava proglasio za politička i da se ta ljudska prava ne crpe iz Ustava i konvencija nego iz volje predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića. Umjesto netačnih i tendencioznih izjava bilo je korektnije da potpredsjednik Vlade svom sagovorniku, ali i javnosti, objasni zašto je ograničavao i suspendovao dijalog sa našom Crkvom prije donošenja Zakona.

Temeljne vrijednosti Crne Gore ne podrivaju pravoslavne litije i istrajni molitveni protesti građana nego zakon, čiji je jedan od ključnih kreatora Zoran Pažin. Prizivanje ”devedesetih” od glavnih aktera i sljedbenika devedesetih nije ništa drugo do politikantstvo koje nema nikakve veze sa dostojanstvom Crne Gore kao države i koje vrijeđa inteligenciju prosječnog građanina. Problem je u ovom slučaju inicirala Vlada i na njoj je najveća odgovornost za povratak mira i spokoja među vjernike i građane Crne Gore. Nadamo se da je potpredsjednik Pažin sada, mnogo više nego prije usvajanja Zakona i izazivanja društvene nestabilnosti, shvatio suštinu i značaj dijaloga o slobodi vjere kao jednom od najosetljivijih pitanja ljudskog društva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve