Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

MCP na političkom terenu: Moli poslanike da ne raspravljaju o Zakonu

Iz Mitropolije crnogorsko primorske danas je saopšteno da mole poslanike da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica

Iz Mitropolije crnogorsko primorske danas je saopšteno da mole poslanike da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Ilustracija

Prema njihovim tvrdnja skup u Nišiću koji je održan u subotu je glas naroda koji je pokazao vjernost zavještanju Svetog Vasilija, Svetog Petra, Kralja Nikole i ostalih vladara koji su kroz istoriju prilagali i ostavljali svoja dobra Crkvi pravoslavnoj i vjernom narodu. Potvrdili su da će sjutra svo sveštenstvo i monaštvo doći pred Skupštinu Crne Gore gdje će još jednom biti pročitana Svetovasilijevska poruka.

“Ovim činom želimo da pozovemo narodne poslanike da i oni ispoštuji glas naroda. Posebno ćemo se obratiti članovima Zakonodavnog odbora da saglasno Ustavu Crne Gore, saglasno zakonima koji vladaju u modernim evropskim državama, saglasno cjelovitosti preporuka Venecijanske komisije, donese odluku kojom će predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica biti povučen iz skupštinske procedure čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi koji bi uključivao: prvo da u samom nazivu Zakona vrati Crkvi svoje ime a ne da kao u predloženom Zakonu Crkvu lišava vjekovnog imena i njenog identiteta. Drugo, zakonske odredbe kojim bi se omogućio povraćaj imovine koju je bezbožna, anticrkvena, komunistička vlast otela i opljačkala od Crkve, saglasno zakonu koji je još 2000. godine usvojila Skupština Crne Gore, a zatim ga i poništila. Treće, da se ispoštuje vjekovni kontinuitet tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori”, saopšteno je iz MCP.

Ovo su, kako navode, samo neki od razloga zbog kojih bi ovaj Prijedlog zakona morao biti povučen kako bi se pripremio novi kroz inkluzivan, institucionalan i transparentan dijalog koji je u pripremi ovog izostao.

“Zato molimo sve poslanike, naročito opozicione da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju ovakvog diskriminatornog i neustavnog Zakona.
Očekujemo i od poslanika koji pripadaju Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj vjerskozajednici da ne daju legitimitet i ne podrže ovaj Prijedlog zakona jer svojim učestvovanjem podržaće uskraćivanje Pravoslavnoj crkvi – najbrojnijoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori onih prava koje imaju njihove vjerske zajednice koje su ostvarile kroz potpisivanje ugovora Vlade Crne Gore sa Vatikanom, Islamskom vjerskom
zajednicom i Jevrejskom zajednicom”, ističu u MCP.

Još jednom apeluju da ovako osjetljiv i kompleksan Zakon mora biti usaglašen sa savremenim međunarodnim evropskim zakonima koji garantuju pravo na privatnu i kolektivnu svojinu svima pa i Crkvama i vjerskim zajednicama.

“Crkva će saglasno Ustavu Crne Gore i zakonima međunarodne zajednice preuzeti sve zakonske mjere za očuvanje svog kontinuiteta, identiteta i svojih vjekovnih prava kako bi spriječila primjenu marksističko-staljinističkog zakonodavstva na kome se očevidno zasniva ovaj Prijedlog zakona”, zaključuju u MCP.

Ranije danas skupštinski Odboraza ljudska prava podržao je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i predložio Skupštini njegovo usvajanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve