Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

MCP: Marković nepravedno proziva Amfilohija

Premijer Duško Marković danas nepravedno proziva našeg mitropolita Amfilohija da je odgovoran za nasilje i potpuno mu neprimjereno upućuje nekakva ”upozorenja”, iako su i sam mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske

Premijer Duško Marković danas nepravedno proziva našeg mitropolita Amfilohija da je odgovoran za nasilje i potpuno mu neprimjereno upućuje nekakva ”upozorenja”, iako su i sam mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Saopštenje Miotropolije crnogorske-primorske prenosimo u cjelosti.

“Parohijsko sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i starješine manastira naše Mitropolije sabrali su se na praznik Svetog proroka Danila i Svetih prepodobnomučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija, u ponedeljak, 30. decembra 2019. godine u hramu Svetog Nikole u Ulcinju, na svoje redovno godišnje sabranje.

Sabranje je započelo Svetom arhijerejskom Liturgijom kojom je u ulcinjskom hramu načalstvovao Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije i učešće velikog broja vjernog naroda, a sastanak je održan u nedavno podignutom parohijskom domu u neposrednoj blizini crkve. Mitropolit je danas obilježio jubilej 29-godišnjice svoga ustoličenja u drevnu apostolsko-svetosavsku katedru Episkopa zetskih/Mitropolita crnogorskih.

Sljedujući svim odlukama arhijereja Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, svi sveštenici su ovom prilikom, bez izuzetka, iskazali svoju vjernost našem Mitropolitu, Mitropoliji i Patrijaršiji srpskoj. Sveštenstvo podržava da arhijereji preduzmu sve dostupne domaće pravne mjere i obrate se svim relevantnim međunarodnim institucijama radi zaštite imena, dostojanstva i imovine naše Svete Crkve.

Mitropolit je podsjetio na sve važnije događaje u ovoj godini – rukopoloženja novih sveštenika, postriženja novih monaha i monahinja i druge aktivnosti u 2019. godini, među kojima je izdvojio osvećenje manastira Podlastve u okviru proslave 800 godina od autokefalnosti naše pomjesne Srpske Patrijaršije i osnivanja Zetsko-crnogorske episkopije, osvećenje nove crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u manastiru Ribnjak, osvećenje manastirske crkve Svetog Arhangela Mihaila u manastiru Prekobrđe, kao i jubilarni pravoslavni dječiji sabor, koji je ove godine po dvadeseti put održan na Cetinju.

Upoznao je sveštenstvo sa činjenicom usvajanja i proglašenja novog anticrkvenog zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiji je cilj slabljenje naše Crkve i otimanje crkvene imovine, i podsjetio na sve saborne aktivnosti, koje su preduzete kako bi se uticalo da do usvajanja ovakvog Zakona uopšte i ne dođe, kao što su Trojičindanski sabor u Podgorici i Svetovasilijevski sabor u Nikšiću. Mitropolit je ponovio da Crkva ne podstiče na demonstracije, osobito ne nasilne, niti poziva i podržava vjerni narod da se sukobljava sa Policijom, u čijim redovima su naša braća i sestre.

To, s druge strane, ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj namjeri prema našoj Crkvi koji su pratili donošenje ovog Zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno saopštavaju javnosti. Sveštenstvo i vjerni su, prije i iznad svega, pozvani da se mole Bogu da onima koji su na vlasti povrati razum, te da se trude da izgone ljudske grijehe, najprije iz sebe, pa onda i drugih, a, po riječima Svetog Pisma, oni se nikako drugačije ne izgone ”osim postom i molitvom” (Mt. 17, 21).

Premijer Marković danas nepravedno proziva našeg Mitropolita na odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimjereno upućuje nekakva ”upozorenja”, iako su i sam Mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja. Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak. Svaki napad na Policiju smatramo za podmetačinu Crkvi. Podržavamo njegov poziv za dijalog ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje.

Protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, paroh podgorički pri crkvi Svetog Đorđa pod Goricom i dugogodišnji profesor Cetinjske bogoslovije, iznio je referat na temu ”Služba dobročinstva svetima (2Kor. IX)” što je sa pažnjom saslušano od prisutnog sveštenstva i monaštva.

Nakon njega su svoje izvještaje iznijeli arhijerejski protoprezviteri sedam arhijerejskih protoprezviterijata naše Mitropolije: cetinjskog, podgoričko-kolašinskog, podgoričko-danilovgradskog, barskog, budvanskog, bokokotorskog i hercegnovskog.

Sveštenstvo će, u duhu sabornosti i jedinstva, čuvati dostojanstvo Crkve u smutnji koja je nastala zbog donošenja ovog nesrećnog Zakona, pozivajući i sve vjerne da se ophode prema svojim susjedima, rođacima, prijateljima i sugrađanima u duhu mira i bratske ljubavi, pa i onda kad ne misle jednako o aktuelnim događajima.

Blagodarimo vjernom narodu koji je pokazao izuzetnu odlučnost i riješenost da bude uz svoju Crkvu, odazvavši se na sve pozive naših episkopa na saborna okupljanja. Ovaj narod je najljepši i najdivniji hram koji se u ovoj duhovnoj obnovi Crne Gore sagradio i obnovio. Sa radošću ponavljamo riječi Apostola Pavla: ”Jer vi ste pečat moga apostolstva u Gospodu. To je moja odbrana pred onima koji me osuđuju.”

Pozivamo našu braću i sestre koji već decenijama optužuju Pravoslavnu Crkvu, proglašavajući je za eksponente ove ili one državne ili političke ideologije, i javno im saopštavamo da je naša Crkva otvorena za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori, ma kako se nacionalno i politički izjašnjavali. Crkva nije sluškinja nijedne države, niti ijedne politike ili ideologije. Ona je Tijelo Hristovo, čija je jedina Glava i jedini Vladar – Gospod naš Isus Hristos. NJemu Jedinome treba da služimo, uz sve naše razlike.

Vlasti Crne Gore su svojim nerazumnim činjenjem pomutile prazničnu radost svim pravoslavnim vjernicima i hrišćanima naše zemlje, ali molimo se Bogu i za njih, da ih Gospod urazumi i pozivamo ih da se okanu namjera da ponize našu Crkvu.
Čestitamo svima veliki praznik Rođenja Hristovog i pozdravljamo Vas pozdravom nade i iskupljenja, mira među ljudima i slave Božije: HRISTOS SE RODI”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve