Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Matica crnogorska: Vlada Crne Gore nasrće na samu suverenost države i nacionalnu strukturu

Kako dodaje, nakon primjera ugrožavanja sekularne, antifašističke, i multietničke prirode Crne Gore – čemu svjedočimo od samog konstituisanja parlamentarne većine i njoj odgovarajuće Vlade – na red je došlo etničko i nacionalno preuređenje naše zemlje

Najavljenim izmjenama Zakona o državljanstvu, kojim se u krajnjem oduzima pravo glasa crnogorskim iseljenicima, a selektivno omogućava to isto pravo građanima susjednih država, sa prebivalištem u našoj zemlji – ili čak i bez tog uslova! – Vlada Crne Gore, nasrće na samu suverenost države i nacionalnu strukturu Crne Gore, saopštio je Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske.

“Ovim činom izvjesno se sprovodi osnovni zadatak zbog kojega je ova Vlada i sastavljena, a to je da se iznutra država Crna Gora izmijeni do neprepoznatljivosti i neprimjetno utopi u „zajednicu srpskih zemalja“ koja će biti pod političkom dominacijom Beograda, a pod religijskom vlašću Srpske pravoslavne crkve”, navodi Radulović.

Kako dodaje, nakon primjera ugrožavanja sekularne, antifašističke, i multietničke prirode Crne Gore – čemu svjedočimo od samog konstituisanja parlamentarne većine i njoj odgovarajuće Vlade – na red je došlo etničko i nacionalno preuređenje naše zemlje.

“Politike mržnje i netrpeljivosti, zla i krvoprolića, za koje smo smatrali da su prošlost, očigledno su prisutne u crnogorskom političkom životu. U tom smislu, nedavnu izjavu ministra o Srebrenici ne doživljavamo kao incident, nego kao ideološku platformu na kojoj Vlada i njena parlamentarna većina djeluju.

Namjeravanim nacionalnim inženjeringom i prekomponovanjem, uoči predstojećeg popisa i svih budućih parlamentarnih izbora, suštinski se obesmišljava delikatna multietnička ravnoteža na kojoj počiva život u Crnoj Gori, a sama politika izvodi iz institucija i dobrih običaja, što lako može poprimiti oblike veoma opasne po mir i stabilnost naše zemlje. A u takvoj situaciji, jedna stvar je sasvim izvjesna – niko neće biti dobitnik”, kaže Radulović.

Matica crnogorska poziva odgovorne i politički misleće ljude u Vladi i Skupštini Crne Gore da pažljivo procijene sve moguće posljedice ovakvih podzakonskih i netransparentnih rješenja, i da upravo, kako kažu, zbog tih neželjenih posljedica zaustave ovo pravno i političko nasilje nad Crnom Gorom.

“Biti poslanik u Skupštini, ili ministar u Vladi, je velika odgovornost, i od nje vas niko ne može abolirati. Odgovornost je tim veća ako znate da od vaših odluka zavisi budućnost političke zajednice koju predvodite i ljudi koji u njoj žive”, zaključeno je u saopštenju.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve