Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Matica crnogorska: Neprimjereni čin pozivanja na razgovor zbog kritičkog stava, govori o stepenu duboke posrnulosti društva

''Taj neprimjereni čin pozivanja na 'informativni razgovor' zbog kritičkog stava iznijetog u javnosti, govori o stepenu duboke posrnulosti institucija sistema i društva u cjelini''

Matica crnogorska najoštrije je osudila postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore prema gospođi Neli Savković-Vukčević, crnogorskoj intelektualki, članici Matice crnogorske, profesorici i poslanici u Skupštini.

“Taj neprimjereni čin pozivanja na „informativni razgovor“ zbog kritičkog stava iznijetog u javnosti, govori o stepenu duboke posrnulosti institucija sistema i društva u cjelini”, ističe se u saopštenju Matice crnogorske.

Osnovni grijeh profesorice Savković-Vukčević je u tome što je, kako navode, kritički problematizovala dodjelu nagrade NVO Udruženja novinara Crne Gore ruskoj novinskoj agenciji „Sputnjik“, i posthumno Dariji Duginoj.

“Agencija „Sputnjik“ opravdano slovi kao medijska ispostava ruske imperijalne politike, i zbog toga je njeno maligno djelovanje onemogućeno u mnogim zemljama Evropske unije. Takav postupak NVO Udruženja novinara Crne Gore je tek uspjela ilustracija dubokog pada i civilizacijskog sunovrata u „ruski i srpski svet””, ocjenjuju u Matici crnogorskoj.

Prema njihovom mišljenju, stavovi koje je Savković-Vukčević iznijela ni na koji način ne mogu biti tumačeni kao „govor mržnje“, već, kako ukazuju iz Matice crnogorske, predstavljaju mišljenje jedne intelektualke o činjeničnom stanju u našem društvu. I, dodaju, njen jasan glas pobune, koji svi “neistomišljenici vlasti u Crnoj Gori mogu podijeliti”.

“Korišćenje instrumenata prinude Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, svjedoči o potrebi vladajuće garniture da postepeno zavodi strahovladu i da sije nesigurnost među ljudima koji drugačije misle”, poručuju u saopštenju.

Matica crnogorska apelovala je na odgovorne ljude u institucijama sistema da “ne dopuste nasilje koje se u njihovo ime provodi nad slobodom javno izrečene misli, jer svaka institucija ima svoja jasno prepoznatljiva lica, kako Vlada tako i resorna ministarstva”.

“Takođe, pozivamo i ambasade zemalja Evropske unije da reaguju i stanu u zaštitu slobode misli i govora u Crnoj Gori, tim prije što mnoge od pomenutih adresa snose dio odgovornosti za postojeće stanje u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve