Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mašković: Postoji opasnost da će EU zaustaviti pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom

Tokom proteklih dvije godine, dodaje Mašković, u gotovo svim izvještajima o napretku Crne Gore od strane EU evidentirana je stagnacija ili čak nazadovanje u pojedinim oblastima

Osim što su poslanici parlamentarne većine uprkos upozorenjima Venecijanske komisije pregazili Ustav Crne Gore i nasrnuli na pravni poredak države direktno podrivajući instituciju Predsjednika, oni su, kao nikada do sada, poljuljali međunarodni ugled Crne Gore, ocijenio je danas član Izvršnog odbora Socijaldemokrata, Miloš Mašković.

“Posljedice ovakvih odluka, odnosno sveukupne političke i institucionalne krize ozbiljno dovode u pitanje spoljnopolitički kurs Crne Gore. Mislim da postoji realna opasnost da će EU, kada je riječ o Crnoj Gori aktivirati klauzulu balansa, što znači zaustavljanje pregovora o pristupanja EU”, ističe on.

Tokom proteklih dvije godine, dodaje Mašković, u gotovo svim izvještajima o napretku Crne Gore od strane EU evidentirana je stagnacija ili čak nazadovanje u pojedinim oblastima.

“43. Vlada je, s predumišljajem postupala suprotno preporukama EU i usvajala brojne zakone i druge akte koje nisu u skladu sa pravnom tekovinom EU, što je, između ostalog slučaj i sa Zakonom o predsjedniku”, naglasio je on.

Sa druge strane, ukazuje Mašković, reakcije naših međunarodnih partnera na usvajanje neustavnog Zakona o predsjedniku naslućuju mogućnost za takav scenario.

“Crna Gora je od danas zemlja bez vladavine prava, a to nisu evropske vrijednosti. Uzgred, Crna Gora baštini sve manje evropskih, a sve više srpsko-ruskih vrijednosti. Tome nije mjesto u Evropi”, zaključio je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve