Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Marunović: Povratak SAD na Balkan dovešće do promjena u Crnoj Gori

''Crnoj Gori su zadnjih godinu dana nedostajale vrijednosti koje Amerika zastupa. Te vrijednosti će se sada učvstiti, reafirmisati, ohrabriti i pogurati jer su bile brutalno ugrožene u mjeri u kojoj niko od nas nije mogao ni da očekuje''

Na političkoj sceni Crne Gore vrijeme je za preokret, a promjene koje će se desiti narednih dana isprovocirala je nedavna posjeta specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, ocijenio je reditelj Danilo Marunović u jutranjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

“Posjeta Eskobara Crnoj Gori za građane je bila misterizna, ali užasno važna jer su SAD odlučile da svoj uticaj intenziviraju. Crnoj Gori su zadnjih godinu dana nedostajale vrijednosti koje Amerika zastupa. Te vrijednosti će se sada učvstiti, reafirmisati, ohrabriti i pogurati jer su bile brutalno ugrožene u mjeri u kojoj niko od nas nije mogao ni da očekuje”, rekao je Marunović.

Amerika je, ističe, na Balkan poslala svoj A diplomatski tim jer joj je on važan u geopolitičkom sukobu sa Rusijom. “Balkan je važan i za Ameriku i za Rusiju a to se odražava na naše živote i sudbinu”, smatra Marunović.

Da je aktuelna vlast u Crnoj Gori pod uticajem Rusije, kaže, nema dileme.

“Kad se vidi koji je to političko-kulturološko-estetski trend onda je lako zaključiti da on nije u dosluhu sa onim što Crna Gora suštinski jeste i što su tekovine 13. jula i 21. maja. Ako bi ruski uticaj sjutra u Crnoj Gori bio prisutiji to bi značilo da ona radikalno mijenja geostrateški kurs, a on je najuspješnjiji dio naše priče u zadnjih 20 godina”, ističe Marunović.

Geopolitička poziicja Crne Gore je perfektna i bilo bi apsurdno, naglašava, da se i na tom planu devalviramo kao društvo.

Za premijera Zdravka Krivokapića formiranje manjinske Vlade je rizičan potez jer ona, prema mišljenju Marunovića, u ovom kapacitetu o kojem građani Crne Gore nezvanično saznaju ovih dana ne uključuje njega, pa nije u njegovom ličnom interesu.

“Ne vidim zašto bi manjinska Vlada bila rizičan potez. Aktuelna Vlada nema podršku svojih koalicionih partnera i to je najrizičniji i najneizvjesniji scenario koji državu dovodi u pat poziciju gdje stvari ne mogu da se rješavaju, a nama trebaju brzi odgovori i brza rješenja. Ta izjava Krivokapića je posljedica, da ne budem grub, političkog straha od kombinatorike koja neće njega uključivati”, smatra Marunović.

Dobro je , kaže, da se napravila ta vrsta kompromisa jer je važno da se u ovom trenutku napravi konsolidacija svih građanskih igrača i vrijednosti.

“Ta manjinska Vlada je u duhu građanske priče, ali ne znam da li će se desiti. Podjednako mi je realno i da očekujem brze izbore, ne sjutra već u narednih šest mjeseci. Došlo je do neke komunikacije neformalne opozicije i vlasti na temu prekomponovanja političke većine, a šta će se desiti ostaje da se vidi”, zaključio je Marunović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Istinomjer
26.11.2021-12:02 12:02

Marunovic je veliki poznavaoc međunarodnih odnosa. Zato ga treba cesce angažovati ne samo u medijima nego i redovno ko predavala na FCJK.