Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Martinović: Sa trenutnom lokalnom upravom Nikšić dostigao negativni vrhunac

''Promjene su dobre kada idu nabolje, a ne nagore''

Nikšić ima kontinuitet lošeg upravljanja, sa jasnim posljednicama svih ovih godina, ali je sa ovom lokalnom upravom dostigao negativni vrhunac, ocijenio je reditelj Andro Martinović gostujući u emisiji “U sred srijede” Gradske RTV.

“Promjene su dobre kada idu nabolje, a ne nagore. Ovaj način pristupa i promišljanja je loš i to se vidi. Ne vjerujem da to može da traje. Gradovi prolaze krize, ali vjerujem u energiju koja će se pojaviti i vjerujem da će građani prepoznati što je njihov pravi interes, a što predmet trenutne parapolitičke manipulacije”, kazao je Martinović.

Nikšić je, prema njegovim riječima, bio plodno tlo zbog erozije koju je doživio prilikom raspada privrednog sistema koji je gradu pružao osnovu.

“Posljedica toga osjetila se u važnim strukturama – obrazovanju, kulturi i zdravstvu. Od grada ste napravili vrstu pustinje i u takvoj sredini su se mogle nametnuti druge ideje i proći razne manipulacije i trikovi”, kazao je Martinović.

Osamdesetih godina je, kako kaže, bilo nezamislivo ukloniti državnu zastavu, kao što je u Nikšiću urađeno u susret državnom prazniku – Danu državnosti Crne Gore.

“Problem nije u pojedincu, već u ambijentu koji kreirate – da je tako nešto uopšte zamislivo. Podjelu društva ne smatram naročitim problemom. Treba da stvaramo koheziju tako što ćemo napraviti uređeno društvo i grad, bolju, pravedniju zemlju, homogene sredine, koje imaju uređene parkove, igrališta, bolnice i ono što stvara vrstu društvene kohezije. Imamo pravo da se razlikujemo do onog trenutka dok ne pokažemo nepoštovanje prema Ustavu i zakonu”, ističe Martinović.

Smatra da se pomirenje može graditi jedino prihvatanjem istorijske faktografije.

“Ne tako što ćemo predstavljati one koji su bili kolaboracionisti fašistima i na tome praviti vrstu pomirenja. To je lažno i ne može dugo opstati. Moramo biti upoznati sa činjenicama i probati da razumijemo istorijske procese. Prihvatiti čak i ljude koji su bili na suprotnoj strani, jer to nije prepreka da se razumijemo i gradimo bolju zajednicu. Manipulacijom i lažima kroz parapolitičke i crkvene organizacije ne treba stvarati narative koji upravljaju jednom zaostalom sredinom. Treba se uhvatiti u koštac sa tim i krenuti od prvog razreda osnovne”, dodaje Martinović.

U svjetlu popisa stanovništva, kako kaže, prisutan je politički primitivizam, koji je je neprihvatljiv. Cilj popisa, smatra, ne treba da bude nacionalno prebrojavanje.

“Popis treba da ukaže na strukturu stanovništva, koliko je mladih otišlo ili ostalo i kakva je njihova obrazovna struktura. Ovi podaci bi bili važni za Nikšić, jer na taj način možete da projektujete razvoj grada i procijenite šta je to što bi trebalo uraditi, na koji način, i kako revitalizovati resurse koje Nikšić ima. Za cijelu zemlju je popis važan sa tog stanovišta. Ako se nešto kvalitativno ne promijeni, biće sve više ljudi koji emigriraju”, zaključuje Martinović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Blaki
09.06.2022-14:20 14:20

100% bih se složio sa komentarom