Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Marović: Visok stepen demokratizacije postići uz snažniju ulogu žena u društvu

Marović je na poziv predsjednice Kosova, Vjose Osmani Sadriu, učestvovala na forumu ''Žene, mir, bezbjednost“ u Prištini''

Potrebno je osnažiti rodnu ravnopravnost i eliminisati rodnu diskriminaciju, uz potpunu integrisanost žena u proces donošenja odluka, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Marović je na poziv predsjednice Kosova, Vjose Osmani Sadriu, učestvovala na forumu „Žene, mir, bezbjednost“ u Prištini. Učesnice i učesnici foruma su bili visoki zvaničnici i zvaničnice država regiona i šire, eksperti i ekspertkinje i predstavnici i predstavnice civilnog društva.

U kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja, forum je, navode u Ministasrtvu, bio sjajna prilika da učesnice i učesnici razmjene mišljenja, iskustva i naučene lekcije o poziciji žena i djevojaka u društvu, naročito u vrijeme ugroženosti mira i bezbjednosti usljed ratnih dešavanja u Ukrajini.

Takođe, na forumu je sagledan napredak u primjeni Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a 1325 u državama potpisnicama, i zapravo je cilj bio ohrabriti mlade žene i djevojke da se intenzivno uključe u aktivnosti očuvanja mira i sigurnosti u Evropi i šire.

“Nejednakosti u kontekstu rodne ravnopravnosti duboko su ukorijenjene u svakom društvu. Stoga, potrebno je uz holistički pristup, postići održivi mir sa posebnom naglaskom na žene i njihov položaj i ulogu u ovim turbulentnim vremenima sa kojima se suočavamo”, istakla je Marović.

Pored učešća na forumu, potpredsjednica Marović je tokom boravka u Prištini imala bilateralne susrete sa visokim zvaničnicima Vlade Republike Kosova, Besnikom Bislimijem, prvim potpredsjednikom Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog, koji je ujedno i glavni pregovarač za dijalog Republike Kosova sa Srbijom, Donikom Gervalom Švarc, drugom potpredsjednicom Vlade i ministarkom inostranih poslova i dijaspore, i Emilijom Redžepi, trećom potpredsjednicom Vlade za manjinska pitanja i ljudska prava.

Foto: Vlada Crne Gore

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima, s posebnim fokusom na bilateralnoj saradnji dviju država, pri čemu je konstatovano obostrano zadovoljstvo i izražena spremnost za dalji razvoj odnosa u zajedničkom interesu.

Marović je ukazala da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Istakla je da je kredibilan politički dijalog i saradnja između političkih partija preduslov za napredak, ne samo ka ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, već i ka postizanju daljeg napretka u pregovoračkom procesu.

Kako je navela, u narednom periodu, neophodno je preduzeti konkretne korake i kroz sinergiju svih grana vlasti i aktera na državnom nivou, postići konsenzus i neophodnu kvalifikovanu većinu o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa.

Pored jačanja bilateralnih odnosa kroz brojne inicijative, ukazano je i na spremnost u pružanju podrške Kosovu, što je zapravo apostrofirano kroz primjer podrške članstva u Savjetu Evrope. Samim tim, Crna Gora ostaje snažan partner Kosovu, zaključeno je na sastancima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve