Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Marović sa ambasadorom Belgije: Crna Gora važna Evropskoj uniji

Marović je istakla da evropska integracija ostaje u fokusu ove Vlade i da je najvažnije da Crna Gora do kraja godine dobije završna mjerila u poglavljima 23 i 24

Savjet za Stabilizaciju i pridruživanje se prvi put sastaje van Evropske unije i održava u Crnoj Gori što predstavlja dobar signal i jasnu poruku da je Crna Gora važna EU, poručio je nerezidentni ambasador Belgije u Crnoj Gori Konrad Kun Adam na sastanku sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom evropskih poslova Jovanom Marović.

On je objasnio da u EU smatraju da Crna Gora treba da napravi ključni iskorak kako bi dobila završna mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i da očekuju da svi akteri društva budu uključeni u ovaj proces.

„Potrudite se da ne propustite momentum u procesu pristupanja i spremnost EU da Crnoj Gori da šansu da desetogodišnje pregovore privede kraju“, poručio je Adam.

Marović je istakla da evropska integracija ostaje u fokusu ove Vlade i da je najvažnije da Crna Gora do kraja godine dobije završna mjerila u poglavljima 23 i 24.

„Postoji spremnost i u toku je dijalog o izboru Sudskog savjeta. Potrebno je da se izaberu članovi Sudskog savjeta, a očekujemo da će do kraja mjeseca i to biti finalizovano“, objasnila je Marović.

Kako je kazala, nakon toga preostaje izbor vrhovnog držanog tužioca i izbor sudija Ustavnog suda, čime bi ispunili sve uslove za dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Ambasador Adam i potpredsjednica Marović su govorili i o značaju ekonomske saradnje Crne Gore i Belgije, kao i privlačenju belgijskih investitora i kompanija.

„Belgijske kompanije donose evropske standarde poslovanja i predstavljaju ne samo investitore nego i pomažu Crnoj Gori da se primakne EU“, zaključio je Adam.

Sagovornici su se osvrnuli i na aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve