Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Marović i Hrebikčova: Češko predsjedavanje prilika da se ubrza pregovarački proces

Ona je dodala da je, uzevši u obzir brojne okolnosti na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, te veliku odgovornost i količinu obaveza koje stoje pred ovom institucijom, izuzetno korisno što Crna Gora sada ima zasebno ministarstvo zaduženo za evropske poslove

Crnogorske institucije će iskoristiti sve svoje kapacitete da pokažu da je Crna Gora odlučna da pregovarački proces privede kraju i, u tom kontekstu, uložiće dodatne napore u cilju dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 i 24 tokom perioda češkog predsjedavanja EU, čime bi se ubrzao cjelokupan pregovarački proces“, poručila je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Jovana Marović na sastanku sa ambasadorkom Češke Republike Janinom Hrebičkovom.

“Ona je objasnila da će češko predsjedavanje Savjetom EU poslužiti kao odlicna prilika da Evropska unija, s jedne, i Crna Gora, kao zemlja kandidat, s druge strane, pošalju snažnu zajedničku poruku da je proces proširenja živ i da je Unija i dalje na raspolaganju da pruži pomoć potencijalnim i postojećim kandidatima u sveukupnoj demokratizaciji društva i dostizanju evropskih standarda”, saopteno je iz Kabineta Marović.

Marović je dodala da će Crna Gora reformisati pregovaračku strukturu, kako bi se ista bila u potpunosti uskladjena s novom metodologijom prosirenja EU.

„Kako bi se predsjedavanje Češke Republike u drugoj polovini ove godine moglo iskoristiti na, za Crnu Goru povoljan način, Crna Gora u predstojećem periodu mora češkim zvaničnicima jasno staviti do znanja da je dostigla viši nivo u pregovaračkom procesu u odnosu na ostale zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje“, naglasila je ambasadorka Hrebičkova i čestitala ministarki Marović na izboru za rukovoditeljku Ministarstva evropskih poslova.

Ona je dodala da je, uzevši u obzir brojne okolnosti na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, te veliku odgovornost i količinu obaveza koje stoje pred ovom institucijom, izuzetno korisno što Crna Gora sada ima zasebno ministarstvo zaduženo za evropske poslove.

U tom pogledu, kako je kazala, jačanje unutrašnje kohezije u Crnoj Gori po pitanju evropske integracije, od presudnog je značaja.

„Od predstavnika crnogorskih institucija svi u Evropskoj uniji treba da čuju iste poruke u vezi s pitanjem evropske perspektive Crne Gore, nezavisno od političkih partija kojima pojedinačni zvaničnici pripadaju, jer se time dokazuje da se društvo na pozitivan način mijenja i da političke razlike ne utiču na zajedničku želju da Crna Gora napreduje na planu pristupanja Uniji“, kazala je Herbičkova.

Sagovornice su se saglasile da postoji potencijal da Crna Gora i Češka Republika u narednom periodu dodatno razvijaju svoje već kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose, naročito u završnici procesa pregovora za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Češka Republika Crnoj Gori može pružiti svoju ekspertsku podršku u konkretnim oblastima pravne tekovine EU, pa u tom kontekstu, treba razmišljati i o otvaranju diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Pragu, istakle su sagovornice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve