Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Marović: Crna Gora njeguje snažno partnerstvo sa Turskom i Mađarskom

Sagovornici su razmijenili mišljenje i dogovorili konkretizaciju modela buduće saradnje na polju evropske integracije

Intenzivni susreti na najvišem političkom nivou, redovna i dobra saradnja u bilateralnom, političkom i ekonomskom kontekstu svjedoče dobrim, prijateljskim i sadržajnim odnosima Republike Turske i Crne Gore, poručeno je sa sastanka potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa ambasadorkom Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Marović je izrazila je zahvalnost na podršci koju je Turska, kao jedna od najvažnijih saveznica NATO Alijanse, pružala Crnoj Gori na njenom putu ka viziji evroatlantske države.

“Jako su nam značajni i brojni projekti i investicije turskih kompanija u Crnoj Gori, kao i dalja saradnja u ekonomskoj, ali i sferi kulture i nauke”, poručila je Marović.

Ambasadroka Ozan je izrazila uvjerenje da će dvije države nastaviti i produbiti dosadašnju dobru saradnju, posebno u ekonomskom kontekstu, ali i naglasila nedvosmislenu podršku budućnosti Balkana u Evropskoj uniji.

“Turska podržava stremljenja nove Vlade da uključi sve relevantne predstavnike građana Crne Gore i time pokaže da je zajedništvo i multinacionalno biće Crne Gore jedan od njenih prioriteta”, zaključila je Ozan.

Na sastanku potpredsjednice Marović sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem potvrđena je snažna podrška ove države evropskoj integraciji Crne Gore.

Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

“Mađarska ostaje veliki prijatelj Crne Gore i nastaviće da joj pruža kako političku, tako i ekspertsku podršku na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, poručio je ambasador Nađeši.

Marović je podsjetila da je Mađarska tradicionalan partner Crne Gore na njenom reformskom putu, a politička podrška Mađarske u procesu pregovora sa EU je od izuzetnog značaja.

“Pojednostavićemo pregovaračku strukturu i učiniti je efikasnom kako bi adekvatno odgovorili na preostale obaveze iz pregovaračkog procesa, približili ga građanima i ponovo učinili živim”, objasnila je Marović.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i dogovorili konkretizaciju modela buduće saradnje na polju evropske integracije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve