Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Znaće se šta je crkveno, šta državno, zakon nije bio tema izbornog zakonodavstva

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nije zakon koji odlučuje o oduzimanju imovine bilo kojoj crkvenoj zajednici, kazao je premijer Duško Marković

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nije zakon koji odlučuje o oduzimanju imovine bilo kojoj crkvenoj zajednici, kazao je premijer Duško Marković.

Duško Marković.

“Ovo nije zakon koji uključuje oduzimanje imovine vjerskih zajednica. Ovo je zakon u kome će se znati šta je crkveno, a šta državno, nevezano ko će služiti obrede u tim crkvama. Mi zakonom nećemo istjerivati sveštenstvo, to je čista manipulacija da se zaustavi proces demokratizacije Crne Gore”, kazao je Marković, odgovarajući na pitanja novinara u Tivtu.

Govoreći o nedavnoj posjeti Vatikanu, Marković ističe da su i Crna Gora i Sveta Stolica saglasni da je neophodno da se zakon donese u najvećem konsenzusu.

“Mi smo prethodnih godina radili da do tog konsenzusa dođe. Konsenzusa ne može biti ako to neko ne želi. U ovom slučaju nemamo protivljenja ni katoličke crkve, ni jevrejske zajednice. Imamo jednostavno protivljenje SPC-a iz dobro poznatih razloga, koji su iracionalni”, naveo je Marković.

Kaže i da je bilo upita delegacije Evropske komisije o tajmingu vezanim za ovaj zakon.

“Bilo je spekulacija da smo mi ovaj zakon kandidovali da bismo zaustavili dijalog o izbornim uslovima. Pitao sam i njih da li je ikad zakon o slobodi vjeroipsovijesti bila tema izbornog zakonodavstva. Nikad! Da li je ovaj zakon držan u fioku, kako bi se desila politička opstrukcija. Nije! Mi smo četiri godine radili na njemu i zakon je predmet široke konsultacije”, ističe Marković, dodajući da su prihvatili sve preporuke Venecijanske komisije.

Bilo je, dodaje i prijedloga da se sačeka sa donošenjem zakona.

“Pitao sam zašto, šta to znači. Da li to znači kvalitet u odboru, da li to znači saglasnost oko izbornog zakonodavstva, nema tih garancija”, naveo je Marković.

To je, dodaje, samo opstrukcija da se Vlada zaustavi u kreiranju svojih politika.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve