Premijer Duško Marković započeo je jutros zvaničnu posjetu Bugarskoj gdje je doputovao sinoć na poziv predsjednika Savjeta ministara Bojka Borisova.

Marković i Borisov

Markoviću je pred sjedištem Savjeta ministara priređen svečani doček sa najvišim državnim počastima nakon čega su uslijedili zvanični razgovori dviju delegacija i sastanci predsjednika Vlade Crne Gore sa visokim zvaničnicima države domaćina.

“Posjeta Markovića Bugarskoj prilika je za produbljivanje saradnje dviju prijateljskih država i saveznica u NATO-u”, saopšteno je iz Vlade.

Bugarska, koja je snažno podržala pristupanje naše zemlje NATO-u, zastupa isti stav i u politici proširenja EU odnosno našeg pristupnog procesa.

“Stoga će teme razgovora premijera Duška Markovića sa najvišim zvaničnicima države domaćina biti nastavak integracionih i reformskih procesa i očekivanja i ambicije Crne Gore u daljim fazama evropske integracije”, navode u Vladi.

Očekuje se razmjena mišljenja o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, u susret majskom samitu EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, kao i o drugim pitanjima od regionalnog i šireg značaja.

“Posjeta će biti prilika da se ukaže na našu dobrosusjedsku politiku, te posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji i svim oblicima regionalnog povezivanja koji su komplementarni sa našim evropskim putem”, navode u Vladi.

Teme sastanaka premijera Markovića biće i intenziviranje međudržavne saradnje u oblastima odbrane, energetike, turizma, poljoprivrede, infrastrukture i saobraćaja kulture i zdravstva te za uspostavljanje saradnje u oblasti sporta i mladih.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve