Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: “Zakon ne nacionalizuje crkvenu imovinu, Medojević je politička kukavica”

Premijer Duško Marković rekao je da je netačno da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti akt koji nacionalizuje crkvenu imovinu

Premijer Duško Marković rekao je da je netačno da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti akt koji nacionalizuje crkvenu imovinu. Predsjednik Vlade Crne Gore rekao je da će se izviniti crnogorskoj javnosti, ukoliko poslanik DF-a Nebojša Medojević tako nešto pronađe u zakonu.

Duško Marković

“Nije tačno, manipulišete. Pročitajte to, nemojte da to čitate u duhu vašeg političkog interesa, već u duhu onoga što je politika ove države. Nema nacionalizacije crkvene imovine ni ovim Zakonom o slobodom vjeroispovijesti”, poručio je Marković.

Premijer je rekao da Medojević govori o pomirenju i osudi zločina, a da se nijednom nije osvrnuo na organizovanje parastosa ratnim zločincima.

“Ne vidite istorijske činjenice i ne prepoznajete demokratske vrijednosti. Vi govorite u parlamentu o ubijanju. Zakon nijesmo dostavili skupu vjernika pred hramom, već parlamentu koji je dužan da se bavi tim pitanjem. Zašto je to problem? Nijeste se nijednom u ove četiri godine obratili povodom tog Predloga zakona. Sada ste dobili nalog da manipulišete”, rekao je Marković.

On je Medojevića nazvao političkom kukavicom, jer otvara bolna pitanja iz prošlosti o kojima nije kompetentan da diskutuje. Reagovao je poslanik DF-a, nakon čega je Marković rekao da se izvinjava ako je pretjerao u kvalifikacijama.

Medojevićevo pitanje premijeru bilo je da li je Vlada spremna da osudi zločine totalitarnih komunističkih režima, ali se u uvodnom izlaganju osvrnuo na aktuelno crkveno pitanje u Crnoj Gori, navodeći da je veoma opasno da se otima imovina crkvi i da se ugrožavaju mir i stabilnost u zemlji.

Apelovao je na Markovića da Vlada povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji se, kako je rekao, mora usvojiti dijalogom i razgovorom: “Crna Gora je na ivici velikih problema”.

Medojević: Dužni da osudimo zločine

Marković je, govoreći o totalitarnim komunističkim režimima, rekao da jugoslovenski socijalizam uglavnom nije svrstavan u totalitarizam. Za političku nauku, kako je rekao, nije nikad bilo sporno da se radi o jednopartijskom sistemu nerazvijene demokratije.

Podsjetio je Marković da je Titova Jugoslavija posmatrana više kao autoritarni, a ne totalitarni sistem.

Medojević je rekao da je ovo pitanje važno, jer je Crna Gora jedina bivša komunistička država koja nije na izborima promijenila vlast, a nije napravila diskontinuitet od totalitarnih mehanizama vladanja po kojima je Komunistička partija bila prepoznata.

“Mi ne želimo reviziju istoriju, ali dužni smo da osudimo zločine koje je ta vlast radila po liniji političkog mišljenja”, rekao je Medojević.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve