Premijer Crne Gore Duško Marković rekao da se nada da će, kada se završi Bregzit, politika proširenja Evropske unije ponovo dobiti na značaju.

Duško Marković

Markovć je u intervjuu za AP rekao da će se izlaskom Velike Britnije iz EU riješiti veliki problem i otvoriti nove prilike za zemlje kandidate, kao što je Crna Gora.

“Bregzit je jedno od teških otvorenih pitanja sa kojima se EU suočila posljednjih godina. Sporazum o Bregzitu ne bi trebalo da ima negativan uticaj na dinamiku pregovora Crne Gore sa EU, već da bude pozitivan stimulans”, ocijenio je Marković.

On je dodao da bi ratifikacija sporazuma o Bregzitu u evropskom i britanskom parlamentu bilo veliko olakšanje za obje strane.

“Politika proširenja će dobiti na važnosti zbog onoga što je Evropska komisija najavila kao politiku prema Zapadnom Balkanu”, rekao je Marković.

On je upozorio da odluka EU da ne otovri pregovore o članstvu da Sjevernom Makedonijom i Albanijom šalje negativnu poruku Zapadnom Balkanu.

“Odbijanje EU da otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je loš signal i loša poruka za Zapadni Balkan kao cjelinu, a u isto vrijeme ne predstavlja ni dobru poziciju za Brisel”, rekao je Marković, ističući da nema kompletne, ujedinjene i bezbjedne EU bez Zapadnog Balkana.

AP podsjeća da je Crna Gora, mediteranska zemlja sa 600.000 stanovnika, jedan od zemalja Zapadnog Balkana koje žele da se učlane u EU, nakon što je 2017. pristupila NATO.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments