Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković-Veber: Interes Crne Gore da tokom njemačkog predsjedavanja EU ubrza zatvaranje poglavlja

Kako je saopšteno iz Vlade, sagovornici su se saglasili da se većina od šest prioriteta njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom ne odnosi samo na države članice i da Crna Gora kao vodeći kandidat za članstvo u Uniji već sprovodi niz aktivnosti kompatibilnih sa politikom EU

Interes Crne Gore je da za vrijeme njemačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije intenzivira proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja, počevši od nekoliko poglavlja za koja već imamo internu spremnost, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković tokom današnjeg sastanka sa ambasadorom Njemačke Robertom Hajnrihom Veberom.

foto gov.me

Kako je saopšteno iz Vlade, sagovornici su se saglasili da se većina od šest prioriteta njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom ne odnosi samo na države članice i da Crna Gora kao vodeći kandidat za članstvo u Uniji već sprovodi niz aktivnosti kompatibilnih sa politikom EU.

“Naglašeno je da je politika naše zemlje u suočavanju sa pandemijom bila usklađena sa politikom Evropske unije, što je konstatovano u Briselu”, dodaju u Vladi.

Marković je čestitao ambasadoru na preuzimanju predsjedavanja Unijom, ocijenivši da se to događa u pravom trenutku za Evropu, te je naglasio da su liderstvo Njemačke i prioriteti njemačkog predsjedavanja aktuelni i potrebni Evropi i to sada.

“Vjerujem da će i Crna Gora biti u prilici da koristi evropska sredstva za oporavak naše ekonomije”, kazao je premijer.

Govoreći o našem procesu pristupa Uniji predsjednik Vlade je kazao da zna da je važno ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, kako bismo dobili završna.

“Bićemo fokusirani na to, aktiviraćemo sve svoje potencijale. Prioritet će biti i adresiranje slabosti pravosudnog sistema i osnaživanje borbe protiv korupcije”, kazao je predsjednik Vlade.

On je zahvalio Njemačkoj na dosadašnjoj podršci, naročito prilikom nedavnog otvaranja posljednjeg pregovaračkog poglavlja, i istakao spremnost naše zemlje na intenzivne kontakte sa Njemačkom sa ciljem daljeg unapređenja našeg procesa evropske integracije.

“Spremni smo na kvalitetan kontakt sa njemačkom Vladom, Parlamentom, Privrednom komorom, privatnim sektorom… Želimo da iskoristimo svaku priliku za našu zemlju”, kazao je Marković u razgovoru sa ambasadorom Njemačke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve