Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Marković: Pažin nije kritikovao rad Tužilaštva, već je govorio o nivou povjerenja

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti Marković je rekao da je taj zakon prošao svu predviđenu proceduru na nacionalnom nivou

Komentarišući izjavu potpredsjendika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina, koji je nedavno izjavio da je nedopustivo nizak nivo povjerenja u rad Tužilaštva, premijer Duško Marković je danas kazao da Pažin nije iznosio vrednosne sudove o rezultatima Tužilaštva, već da je govorio o nivou povjerenja u tužilačku organizaciju.

foto gov.me

“Pažin nije kritikovao rad Tužilaštva, nije iznosio vrednosne sudove o rezultatima Tužilaštva, nego je govorio o nivou povjerenja u tužilačku organizaciju. Povjerenje je lična percepcija, i ono se dobija na osnovu istraživanja javnog mnjenja. Pažin je iznio svoj stav o nivou povjerenja kao percepciji u odnosu na rad Tužilaštva”, rekao je novinarima u Skupštini nakon današnjeg premijerskog sata Marković, odgovarajući na pitanje da li je izjava Pažina o Tužilaštvu distanciranje od stavova Vlade u pogledu rezultata u oblasti vladavine prava.

Prema njegovim riječima i nivo povjerenja o radu Vlade je takođe problematičan, o radu Skupštine, političkih stranaka.

“To nije pitanje sukoba, nego analize kako građani gledaju na našu politiku, a ne šta mi mislimo jedni o drugima”, istakao je on.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti Marković je rekao da je taj zakon prošao svu predviđenu proceduru na nacionalnom nivou.

“Obavljene su konsultacije i dobijena ekspertska podrška Savjeta Evrope, pozitivno mišljenje Venecijanske komisije koja nas je uputila na dodatnu konsultaciju sa svim vjerskim zajednicama. U okviru toga sam započeo dijalog sa MCP, skoro sam se sastao sa njima, ukazao na ono što bi zajednički trebalo da radim kako bi razumjeli sadržaj zakona, njegovu potrebu”, naglasio je premijer.

Marković kaže da će u narednih nekoliko dana vjerovatno taj dijalog obnoviti, ako bude saglasnosti to je dobro, ako ne bude – Vlada ide sa predlogom zakona prema Skupštini.

Odgovarajući na pitaje u kom će pravcu dijalog teći Marković je rekao da će pozvati predstavnike Mitropolije i saopštiti im da su to konačna Vladina rješenja, i pitati ih imaju li komentare i sugestije.

“Ako su prihvatljivi, prihvatićemo ih, ako nijesu – nećemo”, dodao je on.

Na opasku da MCP osporavaju suštinu, ključne odredbe zakona Marković je poručio da se oko toga ne može diskutovati.

A na pitanje hoće li biti stranih eksperata premijer je odgovorio da neće.

“Venecijanska komisija je najmjerodavnije tijelo Savjeta Evrope koje, u ovom slučaju, daje ekspertizu. Ona je dala ekspertizu na svojoj sjednici. To su strani eksperti, nema drugih”, zaključio je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve