Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković poručio Vučiću: U odlukama Crne Gore nema politike

- Telefoni rade, Brnabić je mogla da pozove mene, Vučić Đukanovića - kazao je premijer odgovarajući na pitanje novinara nakon premijerskog sata o tome da li je razgovarao sa vlastima u Srbiji

Premiijer Duško Marković kazao je da nije razgovarao sa vlastima Srbije te da Crna Gora ne treba da pita za mišljenje šta će da uradi sa onim što je njen interes.

– Telefoni rade, Brnabić je mogla da pozove mene, Vučić Đukanovića – kazao je premijer odgovarajući na pitanje novinara nakon premijerskog sata o tome da li je razgovarao sa vlastima u Srbiji.

– Evropska komisija nije donosila jedinstvene odluke za otvaranje i zatvaranje granica već su to države radile pojedinačno u skladu sa svojim problemima i sopstvenim interesom o očuvanju zdravlja stanovništva. Ne želimo da polažemo račune nikome – poručio je premijer.

“>

 

Komentarišući reakcije Milorada Dodika, Marković je kazao da građani Republike Srpske mogu da dođu u Crnu Goru.

O zabrani Njemačke koja nije omogućila svojim građanima da putuju u Crnu Goru, premijer je kazao da tu nema što da se komentariše te da je to odluka tamošnje vlade. – Oni to rade u okviru Šengen zone. kada donesemo odluku očekujemo da na našu odluku reaguje turistička privreda, države vlade.

Premijer Marković je kazao da ne zna što je povod za izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i poručio da se odluka Crne Gore da zasad ne otvori granice sa Srbijom zasniva na epidemiološkim standardima. Vučić je ranije danas kazao da je odluka crnogorske vlade o neotvaranju granica ka Srbiji politička.

– Naša odluka se temelji na epidemiološkim standardima i definše se na broju zaraženih i Srbija u tom dijelu nije ispred Njemačke ili neke druge zemlje. Srbija ima preko 4.900 zaraženih, 40 i nešto novih slučajeva i po onome što pratimo vidimo da Srbija uspješno se nosi sa epidemijom i nadamo se da će u najskorijem vremenu izaći kao pobjednik – kazao je premijer.

– Odluka je zasnovana na preporukama Evropske komisije i drugim dokumentima koji govore da može ići popuštanje granica sa zemljama koje imaju sličnu epidemilošku situaciju. Naš je cilj zdravlje, a ne samo ekonomija. Moramo i o njoj misliti, ali zdravlje mora biti na prvom mjestu – poručio je Marković.,

O izjavama srpskih zvaničnika

– Teško je komentarisati, posebno meni, jer želimo u svakoj situaciji da se ponašamo odgovorno i evropski i razumijemo one koji nas ne razumiju.

– Zanimljivo da jedna pres konferencija može da izazove toliko bure i optužbi na račun Crne Gore Mi se tako ne ponašamo. Srbija je među prvima zatvorila granicu i Srbija je država koja je odmah zabranila izvoz medicinske opreme za Crnu Goru,Srbija je zabranila izvor pšenice ali nismo reagovali na to jer smo cijenili da su to odluke vlasti Srbije.

Marković je kazao da je odluka Vlade u interesu Crne Gore te da su granice otvorene prema zemljama koje ispunajvaju standarde i da to ne znači da su i one otvorile granice sa Crnom Gorom.

On je poručio da Crna Gora neće ići nigdje po mišljenje za ono što su njeni interesi već da će odluke donositi samostalno. – Radujemo se doalsku srpskih građana ako oni to žele, ništa van toga – rekao je premijer.

Komentarišući odluku srpskih vlasti da se ne dozvoli slijetanje aviona Montenegro erlajnza, Marković je kazao da je i to odluka srpskih vlasti te da se traži alternativa kao i u slučaju pšenice.

– Ona nije logična, nećemo tražiti objašnjenje za to – dodao je.

O pregovorima sa MCP

Na pitanje o nastavku pregovora sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti Marković je najavio da će se ponovo sjesti za pregovarački sto te da situacija sa koronavirusom nije to dozvoljavala ranije.

On je kazao da je sa mitropolitom Amfilohijem razgovarao telefonom prošle nedjelje, te da je dobio njegovo pismo. – Rekao sam da moramo da razgovaramo ali ne na principu ucjene, već na principu povjerenja.

– Vidjećemo da li će pravni eksperti pronaći rješenje – kazao je premijer.

Rebalans u maju

Marković je najavio da će biti rebalansa budžeta.

– Ne znam koliko će biti težak, a biće krajem maja – objasnio je premijer.

Na pitanje da li osjeća dozu odgovornosti zbog toga što 16 godina nakon ubistva urednika Dana Duška Jovanovića još ne znamo ko je izvršio i naručio ubistvo premijer je poručio da ka o predstavnik vlasti mora osjetiti odgovornost.

– Neka se ti koji su odgovorni prepoznaju. Vjerujem da nijesmo izgubili svaku nadu da se slučaj rasvjetli do kraja. Trebamo zatražiti ekspertsku pomoć najrazvijenijih zemalja na razrešenju slućaja. Odgovornost postoji, sistemska. To nije stavljeno u kovertu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve