Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Crna Gora je tamo gdje se doprinosi miru i stabilnosti

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je pred početak Samita NATO-a u Londonu da je sastanak lidera zemalja saveznica dobra prilika za Crnu Goru da potvrdi svoju pripadnost Alijansi koja je od krucijalnog značaja za našu bezbjednost, ali i za bezbjednost regiona u cjelini

Crna Gora je tamo gdje se doprinosi miru i stabilnosti, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sa Samita NATO-a u Londonu.

foto EPA EFE

Premijer je napomenuo da je sastanak lidera zemalja saveznica dobra prilika za Crnu Goru da potvrdi svoju pripadnost Alijansi koja je od krucijalnog značaja za našu bezbjednost, ali i za bezbjednost regiona u cjelini.

Samit u Londonu se organizuje povodom sedamdeset godina Alijanse.

Marković iz Londona poručuje da je Samit potvrda snage jedinstva i solidarnosti članica.

“Današnje odluke na Samitu snaže i  unapređuju politike NATO-a i sposobnost da se Alijansa suprostavi svim prijetanjama, ma od koga dolazile. Jasno je i opredjeljenje NATO-a kada je rioječ o Zapadnom Balkanu. Najbolja potvrda je i prisustvo Sjeverne Makedonije na Samitu. Najavljeno njeno skoro članstvo”, jasan je premijer.

Marković kaže da je ovo bila prilika da Crna Gora saopšti da snažno stoji NATO i njegovih vrijednosti.

“Nato je važan za bezbjednost regiona i naše zemlje. Saradnja Crne Gore  i NATo je sadržajna ne samo kao članice koja je preuzela odgovornost već i na konkretnim pitanjima koja predstavljaju prijetnju po bezbjednost. Ovo je bio uspješan Samit. Poruke jedinstva, snage i solidarnosti. Nakon ovog Samita ono što slijedi donijeće velike koristi po mir i stabilnost. Uspostavljen kvalitetan dijalog EU i NATO vezano za Zapadni Balkan”, napomenuo je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je potvrdio da su poruke francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je NATO doživio moždanu smrt  bile tema sastanka.

“Danas je sa ovog Samita NATO izašao nikad jači i solidarniji. Pitanje jedinstva NATO je ključno za stabilnost i mir. Treba raditi na snaženju NATO. Tome se pridružio i sam Makron”, jasan je je bio premijer.

Razgovaralo se i o usponu Kine.

“Ne samo za Crnu Goru već i za cijelu Alijansu, Kina je šansa i izazov, jedan od zaključaka je da svi uradimo što više kako bi Kinu što bolje razumjeli”, smatra premijer.

Predsjednik Vlade je poručio da interes Crne Gore nije samo da postane dio nekog saveza, već da je ključno da se društvo razvija, a građani sve bolje žive.

“Naš interes nije da postanemo članica bilo kojeg saveza i zadovoljimo se članstvo, već da dostignemo vrijednosti savremenog i razvijenog svijeta. Crna Gora je u društvu država koje baštine savremene i demokratske vrijednosti. To je najveći kapital. Članice NATO saveza stvaraju uslove da ljudi žive bolje i slobodnije. To su vrijednosti koje ne vidimo, a koje su važne za svako društvo. Crna Gora je nakon članstva u NATo dobila priliku da razvija svoju ekonomiju na održiv način i zato je naša ekonomija nakon člnastva u NATO ima izuzetan rast”, jasan je Marković.

Premijer je poručio da je ohrabrujuća okolnost da će Sjeverna Makedonija biti sljedeće godine članica NATO.

“To je važno za Zapadni Balkan u cjelini”, napominje on.

Na pitanje da li su tačne priče da Crna Gora pregovara sa Izraelom o kupovini naoružanja, Marković ističe kako je jedna od obaveza da dostigne predviđeno izdvajanje za odbranu.

“Nema skrivene agende. Želimo da do 2024. dostignemo nivo izdvajanja za odbranu od dva odsto. To uključuje i osavremanjavanje naše vojske i nabavku opreme. Već smo jedan dio nabavili. Za sljedeću godinu  smo opredijelili 35 miliona eura za nabavku opreme”, jasan je bio premijer.

Crnogorski vojnici sljedeće godine biće dio vojne misije u Iraku.

https://twitter.com/MontenegroNATO/status/1202144479920218113

Na pitanje novinara da li će Balkan biti tema o kojoj će biri riječi na sastanku lidera, premijer Crne Gore je odgovorio potvrdno.

https://twitter.com/MontenegroNATO/status/1202183185645408261

“Danas će NATO sasvim sigurno potvrditi svoju opredijeljenost Zapadnom Balkanu i politici proširenja kada je u pitanju Zapadni Balkan. Danas je Sjeverna Makedonija prisutna na Samitu”, rekao je predsjednik Vlade.

Na sastanku učestvuju, osim predsjednika država i vlada članica NATO-a, i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve