Premijer Duško Marković danas u parlamentu odgovara na pitanja poslanika.

U ime kluba poslanika DF-a, Milan Knežević pitao je Markovića kako komentariše direktni uticaj inostranih elemenata na postupak i ishod referenduma za otcjepljenje Crne Gore od Srbije, koji je “potvrđen objavljenim transkriptom razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske 2005. godine”.

Poslanik DF-a i lider DNP-a tvrdi da je ovim razgovorima dokazano da je nezavisnost dobijena mitom.

Marković je poručio Kneževiću da je politika njegove partije zarobljena u idejama prošlog vijeka.

“I što je još teže, negiraju trenutak u kojem živimo. Saopštiću Vam jedno-crnogorska nezavisnost je vječna, kao što je vječna Crna Gora, prihvatao to neko ili ne”, jasan je Marković.

Podsjeća na istorijske činjenice i put kojim je Crna Gora dobila nezavisnost.

“Dakle, poslaniče Kneževiću, nema nikakvih elemenata koji bi promijenili opštu sliku referenduma u obnovi nezavisnosti Crne Gore, kao svijetlog čina i pregnuća za svaki primjer, kada su građani mudro, sa olovkom u ruci izglasali i potvrdili svoju državu. Da danas neko inicira pitanje refenduma o državnom statusu Crne Gore pod uslovom da takva besmislena incijativa uopšte ima neku prođu, uslov međunarodne zajednice morao bi biti formulisan po istom modelu i sa novim cenzusom najmanje od 10 odsto više, dakle 65 odsto za neku novu odluku. Težak put smo prešli da bi dozvolili da bilo ko ugrožava državu. Zato i ne nasijedamo na provokacije o nezakonito snimljenim razgovorima koji nisu validni bilo gdje”, kazao je Marković.

On je poručio Kneževiću da mu podrivanje crnogorske nezavisnosti neće više proći.

“Imate pravo da žalite za izgubljenim referendumom, ali sumnju u obnovu crnogorske nezavisnosti i priželjkivanja vraćanja Crne Gore pod tuđe skute zaboravite za sva vremena”, jasan je Marković.

Zakon omogućava slobodu vjeroispovjesti u okviru naše države, ne tuđe

Marković je u okviru premijerskog sata komentarisao i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ističući da se nada da će se do kraja jula naći pred poslanicima.

Naime, premijer je kazao da je u prethodnom periodu bilo mnogo spinova, oko njegovog navodnog prijedloga opoziciji za tehničkom Vladom, a sada je, ističe Marković, aktuelan spin o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“O tom zakonu su nedjeljama pričali ljudi koji ga nijesu pročitali. Iz Srbije najveći srpski zvaničnici, uključujući i predsjednika države-pročitao ga nije. Taj zakon je urađen po najvećim standardima u saglasnosti sa Savjetom Evrope. To je savremen zakon, omogućava slobodu vjeroispovijeti i daje pravo vjerskog organizovanja, ali u okvirima ove države i zakonima, a ne neke druge države”, kazao je Marković, nadajući se da će prijedlog zakona biti do kraja jula u Skupštini.

On je kazao da je Venecijanska komisija potvrdila kvalitet zakona, dala za pravo državi da ovo pitanje uradi na ovakav način i sugerisala šta treba da popravi u ovom zakonu.

“Za dobro države da se razlike u Crnoj Gori smanje, a ne da se podstiču. Ne može o tom zakonu objektivno govoriti vjerska struktura koja ne priznaje Crnu Goru, koja je bila protiv referenduma, koja je bila protiv NATO-a, protiv Evropske unije i koja je protiv svakog našeg evropskog iskoraka. Vjerska organizacija koja nije podnijela nijedan ili možda jedan zahtjev da gradi svoje vjerske objekte u skladu sa zakonom i pravnim sistemom države, nego to rade po noći i pod reflektorima. Da li treba da imamo razumijevanja za takav pristup? Ne! Mi ga nećemo imati, kako god to spinovali”, poručio je Marković.

Izvještaj EK ne ukazuje na stagnaciju

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić pitao je šta će Vlada uraditi kako bi zaustavila negativne trendove u borbi protiv korupcije, vladavini prava i slobode medija, koje je u posljednjem izvještaju o napretku, posebno istakla Evropska komisija.

Marković je ponovio da je nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru direktan, realan i koristan presjek stanja u svim pregovaračkim oblastima, da ne ukazuje na stagnaciju te da naša zemlja i dalje predvodi proces evropske integracije.

“Izvještaj Evropske komisije nije negativan. Ne ukazuje na stagnaciju, a sasvim sigurno Crna Gora se i dalje nalazi na poziciji predvodnika procesa pregovora sa Evropskom unijom, ispred zemalja regiona“, rekao je Marković.

“Izvještaj je direktan, realan i koristan presjek stanja u svim pregovaračkim oblastima. Konkretno, za razliku od prošlogodišnjeg Izvještaja, nemamo nazadak ni u jednoj oblasti. Ukazuje se da u nekima nema napretka. Ali je u većini oblasti, potrebno objektivno analizirati sve ono što se konstatuje, jer pokazuje posvećen rad i napore koji se ulažu. A oni nijesu zanemarljivi“, istakao je Marković.

Premijer je, govoreći o izazovu korupcije, rekao da Agencija za sprječavanje korupcije ima dobar bilans rezultata i da je to saopštio našim evropskim partnerima.

“Uspjeli smo da dođemo do stanja kada korupcija nije na nivou na kojem je bila, a bilo je toga u slabim i uništenim institucijama, kao posljedica nedavne prošlosti čitavog regiona“, naveo je premijer.

Marković je rekao da je značajna odgovornost na vlasti, koju u političkim debatama najčešće vide kao Vladu, ali da se Izvještaj Evropske komisije odnosi na sve grane vlasti.

“Ocjene iz Izvještaja odnose se umnogome i na one koji vrše i sudsku i zakonodavnu vlast. Ta odgovornost prevazilazi granice odgovornosti samo Vlade ili vladajuće koalicije. Zato možete jedan dio ovih pitanja odmah postaviti i svojim kolegama. Potrebna je konstruktivna kritika od strane opozicije, ne samo nihilistički pogled na stvari, i neću se umoriti niti odustajati od poziva za sve političke aktere kao i sve činioce društva da zajedno radimo na unapređenju društva“, rekao je Marković.

Obrazovanje

Predstavnik Demokratske partije socijalista Radule Novović pitao je Markovića koji su rezultati i efekti reforme obrazovnog sistema i generalno Vladine politike u toj oblasti.

Marković je istakao da je ulaganje u obrazovanje mladih jedan od prioriteta Vlade, podsjećajući da je usvojen set zakona iz oblasti obrazovanja. Navodi da je zabilježen napredak u ovoj oblasti, ali i stiče da je unapređenje obrazovanja višegodišnji posao.

“Bez dileme mogu reći da je najveći iskorak učinjen u oblasti srednje stručnog obrazovanja, gdje krupnim koracima idemo ka povezivanju obrazovanja i tržišta. Smanjili smo predrasude prema stručnim školama, pa sada i odlični đaci pokazuju interesovanje za srednje stručne škole. Započelo je dualno obrazovanje koje je pokazalo izvanredne rezultate”, kazao je Marković.

U narednim godinama, dodaje on, Crna Gora ulazi u najveći investicioni ciklus u oblasti obrazovanja do sada.

“Realizovaće se 38 kapitalnih projekata, od kojih su 21 novi, za koje je predviđeno ulaganje preko 50 miliona eura. Planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici, škole u Tološima, na Zabjelu, City kvartu, u Tuzima… Očekuje se početak izgradnje četiri nova vrtića”, najavio je Marković.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments