Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Nema najava o nestabilnosti uoči presude (VIDEO)

Marković je rekao da službe bezbjednosti i nadležni rade posao koji je u njihovoj nadležnosti, te da nijesu u stanju pripravnosti zbog najavljene presude

Premijer Duško Marković kazao je da procjene, uoči izricanja presude za pokušaj terorizma, pokazuju da nema nikakvih najava da bi se u Crnoj Gori mogla desiti nestabilnost ili vanredna situacija.

Marković je rekao da službe bezbjednosti i nadležni rade posao koji je u njihovoj nadležnosti, te da nijesu u stanju pripravnosti zbog najavljene presude.

“Nema nikakvog posebnog, ni vanrednog stanja. Nemamo procjenu da se u Crnoj Gori može desiti nestabilnost pa i ovim povodom. Službe bezbjednosti su u redovnim aktivnostima, funckioneri rade svoj posao u okviru svojih nadležnosti sa sistemom bezbjednosti koji je redovan”, rekao je Marković.

On je istakao da je svako ispoljavanje nespremnosti poštovanja sudskih odluka “vid pritiska na samostalnost pravosuđa i njegov rad”.

“Ustavna je pozicija suda kao samostalne grane vlasti da ne bude izložena političkim pristiscima. Ovo smatram nekom vrstom pritiska. Vidjećemo kakva će btii sudska odluka, kakva će biti reakcija tim povodom”, istakao je Marković.

On je poručio da vjeruje u odgovornost političkih lidera DF-a.

“To je najjača opoziciona politička snaga u Crnoj Gori. Oni kao politički subjekt nijesu zaduženi i nije im politički program da izazivaju nestabilnost i nerede, nego nose i odgovornost za stanje u zemlji”, poručio je Marković, navodeći kako razumije da je proces bio iscrpljujući, prenosi portal RTCG.

Vjeruje, kako je rekao, u ličnu i političku zrelost DF-a, te navodi da nije zabrinut oko dešavanja koja će uslijediti nakon objave sudske odluke.

Odnosi sa Srbijom

Marković je ocijenio da su odnosi Srbije i Crne Gore dobri, te da ne reaguju na povremene i neutemeljene prigovore koji stižu iz susjedne države.

“Odnose sa Srbijom ocjenjujem dobrim. U posljednje vrijeme vidimo da postoji malo nervoze, da postoji prigovora i packi na crnogorsku politiku koja se tiče cijelog regiona, njegove stabilizacije i mira i prosperiteta. Kao što vidite mi u Crnoj Gori ne reagujemo na takve prigovore jere ih smatramo neutemeljenim. Crna Gora ima dosljednu politku, Crna Gora je zemlja koja širi dijalog i toleranciju u regionu sa svima, a prije svih sa Srbijom”, kazao je Marković u Budvi odgovarajući na pitanja novinara po otvaranju četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Kako je istakao, razumiju teško nasljeđe Srbije u rješavanju kosovskog problema tako da razumiju ponekad i nervozu.

“Ne slažemo se često sa prigovorima koji dolaze sa te strane na naš račun, ali kao što vidite ne reagujemo nervozno. Želimo da damo doprinos da Srbija riješi svoja teška pitanja ne samo zbog sebe nego i regiona u cjelini”, dodao je on.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve