Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Najbitnije je da u Izvještaju EK nema nazadovanja

On ističe da je u četiri Poglavlja izvještaj bolji u odnosu na prethodni, za ostala Poglavlja, kako dodaje, imamo mješovite rezultate sa konkretnim preporukama kako dalje

Za Crnu Goru je najvažnije što u posljednjem Izvještaju Evropske komisije nije konstatovano nazadovanje, kazao je za TVCG novi šef Stalne misije Crne Gore pri EU Petar Marković.

– Najvažnije je da uprkos izazovima koje imamo kod kuće mi ove godine nismo imali nazadovanje u svom stanju, da preuzmemo obaveze iz članstva. Dakle nema nazadovanja – naveo je Marković, u Jutarnjem programu TVCG.

On kaže i da je izvještaj pokazao da postoji izvjestan i usporen napredak u svim Poglavljima, osim u Poglavlju 14.

Naveo je kako je važno imati u vidu i kontekst i okolnosti iz prošle godine. Jedna od njih je kovid kriza, a druga, kako dodaje, promjena vlasti.

– To je bio jedan istorijski događaj koji je predstavljao jednu vrstu noviteta u našim životima i to je uticalo i na kapacitet društva da se neometano bavi integracijom – naveo je Marković.

On ističe da je u četiri Poglavlja izvještaj bolji u odnosu na prethodni, za ostala Poglavlja, kako dodaje, imamo mješovite rezultate sa konkretnim preporukama kako dalje.

– Ovaj Izvještaj je pokazao ono što bi trebalo već da znamo, a to je da je cjelokupan ritam pristupanja EU određen kvalitetom i ritmom reformi u Poglavljima 23 i 24. Zbog toga je jako bitno da sve institucije nadležne za te oblasti preuzmu svoj dio odgovornosti. I Izvještaj EK je u tom smislu jako korisna alatka zato što on vrlo precizno identifikuje odgovornost za nedostatke u protekloj godini – naveo je Marković.

Navodi da svi odgovorni na čelu naših institucija treba da obećaju samo vladavinu prava.

– Mi moramo to da stavimo na apsolutni pijedestal naših prioriteta. Ko god pokuša da javnost okreće temama koje nas polarizuju i dijele i skreću pažnju i naše akministrativne kapacitete da se uhvatimo u koštac sa problemima iz oblasti vladavine prava nije prijatelj EU integracija Crne Gore. Zato pozivam na jedan efikasan, usmjeren i bezkompromisan rad na ispunjavanje obaveza iz ta dva Poglavlja – kazao je Marković.

On je naveo da u Izvještaju postoji određeni napredak u slobodi izražavanja.

– Za razliku od prošle godine kada u toj oblasti nije bilo napretka. Ovo je jedna meta u pokretu i iz godine u godinu imamo različite rezultate. Tu je posebno pohvaljen i Javni servis i raznovrsnost njegovog izvještavanja od vremena kada postoje novi menadžment i Savjet – dodao je Marković.

On je od petka u Briselu i, kako kaže, već ubrzano rade, a imao je i niz radnih sastanaka.

– Sve u cilju kako bi Misija pomogla crnogorskoj administraciji da preuzme sve obaveze iz procesa pregovora sa EU – naveo je Marković.

Marković je kazao i da će u ponedjeljak predati akreditivna pisma predsedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Najavio je posjete Briselu ministara unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i šefa diplomatije Đorđa Radulovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve