Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković i bivši ministri prekršili Zakon, nijesu mogli biti i u Vladi i poslanici

Navodi Agencija za sprečavanje korupcije

Bivši premijer Duško Marković, i poslanici, a nekadašnji ministri u njegovoj Vladi Dragica Sekulić, Nikola Janović, Milutin Simović, Mevludin Nuhodžić, Suzana Pribilović, Predrag Bošković i Damir Šehović prekršili su Zakon o sprečavanju korupcije jer su istovremeno sa funkcijom poslanika, obavljali i funkciju ministra u Vladi, utvrdila je ASK.

Marković je u svom pisanom izjašnjenju istakao da smatra da je shodno zakonskim propisima, dostavio obavještenje da neće učestvovati u radu Skupštine do izbora Vlade u novom sastavu kao javni funkcioner, ističući da mu je kao članu Vlade, u skladu sa Ustavom prestao mandat istog dana kada i Skupštini Crne Gore.

Dalje je istakao da je bio dužan da ispunjava obaveze u novom sazivu, kao i da smatra da je svoje obaveze, kao javni funkcioner ispunio, kako to nalažu odredbe Zakona o sprječavanju korupcije.

Isto su tvrdili i ministri.

Zakon o sprječavanju korupcije, podsjeća ASK, predviđa da javni funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne uprave ne može obavijati funkciju poslanika i odbornika, dok je članom 13 istog zakona propisana obaveza podnošenja ostavke i istim je navedeno da javni funkcioner koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost, dužan je da, u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, odnosno dužnosti, podnese ostavku na javnu funkciju.

Takođe, navodi ASK Ustav Crne Gore propisuje nespojivost funkcije i istim je navedeno da predsjednik Vlade i član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost, dok je članom 110 propisan prestanak mandata Vladi, i istim je navedeno: Vladi prestaje mandat: prestankom mandata Skupštine, podnošenjem ostavke, kad izgubi povjerenje i ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine.

Viada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu. Vlada kojoj je prestao mandat ne može raspustiti Skupštinu.

“‘Zakonom o izboru odbornika i poslanika je između ostalog navedneo da odborniku, odnosno poslaniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako nastupi jedan od slučajeva nespojivosti funkcije odbomika, sa drugom funkcijom, utvrđenom Ustavom i zakonom, te da odbornik, odnosno poslanik kojem je prestao mandat iz tog razloga ostaje na izbornoj listi i može ponovo steći mandat odbornika, odnosno poslanika u skladu sa ovim zakonom”, zaključila je ASK.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve