Crna Gora i Slovačka imaju odlične bilateralne odnose, koji se dalje mogu jačati kroz snaženje ekonomske saradnje ali i intenzivniju razmjenu znanja u oblasti evropskih integracija, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i novoimenovanog ambasadora Slovačke Borisa Gandela.

foto gov.me

Kako je saopšteno, Marković je zahvalio na kontinuiranoj podršci i partnerstvu Slovačke. On je istakao posvećenost naše države evropskim integracijama, a konstatujući da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju za pregovore, premijer je iskazao zadovoljstvo najavom otvaranja poglavlja 8. U narednom periodu očekuje zatavaranje nekoliko poglavlja za koje postoji interna spremnost, što bi dalo novu dinamiku pregovaračkom procesu i omogućilo njegovu finalizaciju u srednjem roku.

„Odlučni smo da snažno radimo na evropskoj agendi te da damo ključne odgovore na najveće izazove u oblasti vladavine prava i medija“, rekao je Marković i dodao da je Vlada u prethodnom periodu predano radila i na pitanjima važnim za ekonomski napredak i poboljšanje standarda građana.

Ambasador Gandel je kazao da će Slovačka nastaviti da podržava Crnu Goru kao i da je njegova Vlada ostaje posvećena proširenju Unije na Zapadni Balkan. U tom kontekstu, sagovornici su pozitivnim ocijenili što je pitanje proširenja ponovo visoko na agendi nove Evropske komisije.

Na sastanku je razgovarano i o izazovima sa kojima se suočavaju sve države zbog pandemije koronavirusa, te načinima na koji se može doprinijeti oporavku ekonomije, prije svega turizma.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve