Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Čavušoglu: Crna Gora važna za mir i stabilnost

Crna Gora i Turska imaju odlične prijateljske i partnerske odnose, ali i snažnu ekonomsku saradnju sa dobrim perspektivama za njeno dalje jačanje, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušoglua, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj državi

Crna Gora veoma je važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, navodeći da vjeruje da će Crna Gora u najkraćem roku postati punopravna članica Evropske unije (EU).

Čavušoglu i ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović potpisali su sporazume o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima i o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova porodice članova diplomatskog i konzularnog predstavništva.

Čavušoglu je kazao da je Crna Gora jako važna država za region i Evropu, iako je geografski mala zemlja.

“Crna Gora jako je važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope”, istakao je on na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma.

Čavušoglu je kazao da je Turska podržala članstvo Crne Gore u NATO i da je u potpunosti podržava na putu ka članstvu u EU.

“Vjerujemo da će, u slučaju da ne bude nekih drugih političkih prepreka, Crna Gora u najkraćem mogućem roku postati punopravna članica EU i u tome je u potpunosti podržavamo”, naglasio je on.

Čavušoglu je rekao da žele da i u oblasti konzularnih usluga dodatno unaprijede odnose sa Crnom Gorom i da će se potruditi da te usluge pružaju na najbolji mogući način.

“Danas smo izrazili želju da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u najskorijem mogućem roku posjeti Crnu Goru”, dodao je Čavušoglu.

Darmanović: Sporazum potvrda sadržajne saradnje

Darmanović je kazao da sadržajnu saradnju Crne Gore i Turske potvrđuje i današnje potpisivanje sporazuma o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima u zemljama u kojima Crna Gora nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva.

Kako je naveo, on i Čavušoglu saglasili su se da je, uprkos brojnim izazovima, važno očuvati mir i stabilnost u regionima.

“Nakon moje prošlogodišnje posjete Turskoj dolazak Čavošoglua u Podgoricu je nastavak intenzivnog političkog dijaloga i potvrda tradicionalno prijateljskih odnosa dvije zemlje”, naveo je Darmanović.

Kako je kazao, odnose Crne Gore i Turske, koji su osnaženi savezništvom u NATO, karakteriše intenzivna ekonomska saradnja, povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija.

Darmanović je dodao da su poznate turske kompanije prepoznale privredne potencijale Crne Gore.

Kako je naveo, postoje brojni potencijali za intenziviranje saradnje u domenima trgovine, preduzetništva, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, sporta, kulture.

“Tome će svakako doprinijeti kvalitetna ugovorna baza između dvije države koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju projekata od obostranog interesa“, zaključio je Darmanović.

Marković: Očekujemo više turskih investitora

Crna Gora i Turska imaju odlične prijateljske i partnerske odnose, ali i snažnu ekonomsku saradnju sa dobrim perspektivama za njeno dalje jačanje, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušoglua, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj državi.

“Crna Gora ostvaruje snažan ekonomski rast u posljednje tri godine. Izutetno smo atraktivna investiciona destinacija i nadam se da će turske kompanije biti prisutnije, kao i da će ulaganja usmjeriti na sjever naše države. Raduje me porast trgovinske razmjene i očekujem dalji rast ukupne ekonomske saradnje“, kazao je predsjednik Marković.

On je ukazao na velika ulaganja u sveukupnu infrastrukturu, a zajednički je konstatovana nova vrijednost koju Crna Gora, njen turizam i ekonomija mogu dobiti valorizacijom aerodroma, za koje su interesovanje iskazale turske kompanije.

Ministar Čavušoglu je istakao da Crna Gora i Turska imaju odlične odnose i saradnju u svim oblastima. Ukazao je i na pomoć koju Turska preko svoje Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) pruža Crnoj Gori.

Turski šef diplomatije je istakao značaj Crne Gore za mir i stabilnost na Balkanu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Vlade, Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i ukazali na značaj postojanja jasne evropske i evroatlantske perspektive za Zapadni Balkan. Savezništvo u NATO je ocijenjeno kvalitetnim, a konstatovano je i da Crna Gora doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.

Čavušoglu Brajoviću: Turska vidi CG kao važnog saveznika

Turska vidi Crnu Goru kao važnog saveznika, kazao je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu i podsjetio da je Turska davala podršku Crnoj Gori u svim fazama pristupanja NATO-u, jer, kako je ocijenio, Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti i mira u regionu.

Čavušoglu se danas sastao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

“Kontinuiranom razvoju prijateljskih odnosa između Crne Gore i Turske u značajnoj mjeri doprinosi razvijena parlamentarna diplomatija, istakavši da je saradnja u velikom broju oblasti zasnovna na principu uzajamne koristi, ali i međusobnog uvažavanja i poštovanja”, kazao je Brajović.

On je istakao da će njegova predstojeća zvanična posjeta Rapublici Turskoj biti prilika da se konkretizuju modeli saradnje između dva parlamenta i najavio da će sa zadovoljstvom prisustvovati i svečanoj proslavi 120 godina od formiranja Velike narodne skupštine Republike Turske, na poziv predsjednika turskog parlamenta Mustafe Šentopa.

“Čavušoglu je naveo da Turska vidi Crnu Goru kao važnog saveznika. Podsjetio da je Turska davala podršku Crnoj Gori u svim fazama pristupanja NATO-u, jer Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti i mira u regionu”, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu odlične političke odnose ministar Čavušoglu je, kako se dodaje, istakao važnost saradnje između dva parlamenta, posebno kroz rad grupa prijateljstva i skupštinskih radnih tijela, koji doprinose daljem snaženju sveukupnih odnosa. Izrazio je uvjerenje da će predsjedavanje Hrvatske, ali i naredna tri predsjedavanja Evropskom unijom, doprinijeti ubrzavanju integracije Zapadnog Balkana.

“Sagovornici su se saglasili da se posjete i kontakti na visokom nivou održavaju zadovoljavajućom dinamikom, a da će njihovo intenziviranje doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju i podsticajno djelovati na dalji razvoj odnosa, kako političkih, tako i ekonomskih”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve