Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Marko Kovačević pokušao da Crnu Goru vrati u vrijeme fašizma

''Valjda je svima jasno da Crna Gora mora ostati antifašistička, građanska i savremena država. Ne treba dozvoliti vraćanje u mračno doba fašizma. Mi smo do juče bili primjer multietničnosti i tolerancije''

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević svojim nacionalističkim izlivima pokušao da Crnu Goru vrati u mračno doba fašizma. Dodao je da očekuje njegovo razrješenje sa te funkcije.

Za manje od mjesec dana, 5. marta, se organizuju lokalni izbori za opštinu Tuzi. Kakav rezultat očekujete DPS-a?

GEGAJ: Očekujemo vrlo dobar rezultat na lokalnim izborima u Tuzima. Mi kao DPS smo partija građanske profilacije, koja je zajedno sa građanima doprinijela da Crna Gora sačuva mir, multietnički sklad i toleranciju. Pod vođstvom DPS Crna Gora je obnovila nezavisnost, učlanila se u NATO, te do prije 2020. bili smo na pragu učlanjenja u EU. Dakle, siguran sam da će DPS sa svojim partnerima i dalje biti lokomotiva razvoja u pravcu eurointegracija i realnog poboljšanja standarda života njenih građana, kao i čuvar nezavisne, građanske i multietničke Crne Gore. Danas smo tu gdje jesmo.

Regresija se vidi u svim oblastima, počevši od uništavanja administracije i njenog kapaciteta vođenja zemlje u pravcu EU. Mi imamo znanje i iskustvo u upravljanju opštinom, imamo kvalitetnih kadrova, te privrženi smo našoj zajednici i našim građanima. Vraćanjem povjerenja birača, sigurni smo u pobjedu. Naša pobjeda u Tuzima neka bude uvertira pobjeda koje slijede na predsjedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima.

Predsjednički izbori su takođe u fokusu. DPS će, prema najavama, imati predsjedničkog kandidata. Što očekujete?

GEGAJ: Moje mišljenje je na liniji onoga što je izjavio portparol DPS-a, da svakako na tim izborima očekujemo pobjedu. Vrijeme promjena u Crnoj Gori dolazi. Dakle, uvjeren sam da će trijumfovati kandidat DPS-a.

U Crnoj Gori se sve više pokazuje pravi nacionalistički karakter vlasti. Posljednji primjer je ponašanje prvog čovjeka Nikšića, koji je pjevao šovinističke pjesme, a potom i vrijeđao vjerske lidere Bošnjaka.

GEGAJ: Gradonačelnik Opštine Nikšić je zbog njegovih „djela“ zaradio nadimak „Šubara“. Zadnjih dana boravkom u Srbiji dokazao je da je još gori čovjek nego što smo mislili prije. Što se tiče orgijanja sa fašističkim, šovinističkim i genocidnim pjesmama, isti je prevršio svaku mjeru i dužnost je svih odbornika nikšićkog parlamenta da traže i izglasaju njegovo razrješenje.

Po mom mišljenju, ovaj čovjek nanosi veliku štetu i DF-u, odnosno političkoj grupaciji koja ga je kandidovala za gradonačelnika. Valjda je svima jasno da Crna Gora mora ostati antifašistička, građanska i savremena država. Ne treba dozvoliti vraćanje u mračno doba fašizma. Mi smo do juče bili primjer multietničnosti i tolerancije. Na kraju, izražavam moje ubjeđenje da će zasigurno u nadolazećim izborima pobijediti građanska, moderna i euro-atlantska Crna Gora.

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je za austrijske medije da zvanični Beograd BiH, Crnu Goru i Kosovo posmatra kao privremene države? Da li su zaista moguće promjene granica u regionu i ugrožavanje državno-pravnog statusa Crne Gore?

GEGAJ: Dijelim mišljenje sa predsjednikom Vlade Kosova što se tiče intencije zvanične Srbije prema BiH, Crne Gore i Kosova. Dva zadnja izborna kruga za parlamentarne izbore u Crnoj Gori 2016. i 2020. godine su puni dokaza o miješanju države i Crkve Srbije svim mogućim sredstvima. Crna Gora je uvijek bila na meti srpskih nacionalista koji su, nažalost, instalirani u svim porama administracije države Srbije.

Iako isti tvrde da je Kosovo dio njene teritorije i kolijevka Srbije, ono je danas de facto i de jure nezavisno i država. Da se primijetiti da je Srbija teže podnijela proglašenje nezavisnosti Crne Gore 2006. nego Republike Kosova.

Što se tiče preispitivanja državno-pravnog statusa Crne Gore – to je velika, neskrivena aspiracija Srbije i njihovih sluga u Crnoj Gori i kao takva ostaje ružna realnost, koja potencijalno može izazvati krvoproliće isto kao devedesetih godina.

Takođe, Srbija je uključena u isti ili sličan napad protiv BiH. Srbija javno priznaje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali potajno svim silama ih narušava radeći na tome da Republika Srpska postane država u državi sa perspektivom da Srbija aneksira ovu teritoriju BiH. Samo pratite šta radi i govori i kako se ponaša Milorad Dodik i biće svima jasno.

Kako komentarišete težnju Abazovića da organizuje zajedničku sjednicu Vlade sa susjedima. Da li je u pitanju promocija „Otvorenog Balkana“, lična promocija ili nešto drugo?

GEGAJ: Kada je u pitanju Dritan Abazović, ulogu premijera u odlasku, odnosno razriješenog premijera, glumi da se dokaže kao neko ko stvarno želi da gradi dobre regionalne odnose na Zapadnom Balkanu. Ali, po njegovom djelovanju kao sluga Beograda, predlaganje zajedničkih sjednica Vlade sa državama u susjedstvu je pokušaj da po svaku cijenu promoviše projekat Vučića i Rame, tj. „Otvoreni Balkan“, te istim doprinosi da Crna Gora bude pripojena mračnom i šovinističkom političkom projektu „srpski svet“, koji se lažno predstavlja da je nekakav pojam sa primarnim kulturno-geografskim značenjem.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve