Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

MANS: Za ugovore o djelu uoči izbora plaćeno 1,6 miliona eura

Napominju da u izbornom periodu rastu i troškovi službenih putovanja koji su za mjesec i po, od kada su raspisani izbori pa do sredine septembra, iznosili 775 hiljada eura.

Od početka avgusta, kada su raspisani lokalni izbori, pa do sredine septembra potrošeno je oko 1,6 miliona eura za izdatke po osnovu isplate ugovora o djelu, što je 300 hiljada eura više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te navladine organizacije ističu da su, upravo u izbornom periodu, neke institucije znatno povećale troškove po tom osnovu i u odnosu na prvi dio ove godine.

“Na primjer, Uprava prihoda i carina je u toku prve polovine septembra isplatila skoro 140 hiljada eura za izdatke po osnovu isplate ugovora o djelu. To predstavlja značajno povećanje potrošnje u odnosu na period prije raspisivanja izbora kada je za ove namjene trošeno po oko 60 hiljada eura mjesečno. Dodatno, prosječni mjesečni izdaci po osnovu isplate ugovora o djelu u toku prošle godine su iznosili nepunih 40 hiljada eura”, navode iz MANS-a.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u toku avgusta je isplatila skoro 80 hiljada eura za ugovore o djelu, iako su njihovi prosječni mjesečni troškovi za te namjene iznosili po oko 50 hiljada eura, dodaju iz te NVO.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kako navode, u toku avgusta isplatilo više od 100 hiljada eura za ugovore o djelu, a prije raspisivanja izbora u prosjeku su trošili po oko 70 hiljada mjesečno.

“Ministarstvo vanjskih poslova je u prvoj polovini septembra isplatilo skoro 130 hiljada eura za ugovore o djelu i skoro 140 hiljada u avgustu. Njihova prosječna mjesečna potrošnja za te namjene prije raspisivanja izbora je bila oko 126 hiljada eura”, kazali su iz MANS-a.

Napominju da u izbornom periodu rastu i troškovi službenih putovanja koji su za mjesec i po, od kada su raspisani izbori pa do sredine septembra, iznosili 775 hiljada eura.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je potrošilo skoro 190 hiljada eura za službena putovanja u avgustu ove godine, od čega je 150 hiljada dato za službena putovanja u zemlji, što je skoro tri puta više od mjesečnog prosjeka u periodu prije raspisivanja izbora.

“Kabinet Predsjednika Vlade je u prvoj polovini septembra na službena putovanja dao oko 50 hiljada ili preko pet puta više nego što je trošio u mjesecima prije raspisivanja izbora”, dodaju iz MANS-a.

Građani na specijalizovanom portalu MANS-a cistakampanja.me mogu vidjeti detaljne podatke o potrošnji državnih institucija u izbornom peirodu. Posebno je izdvojena potrošnja za kategorije koje su u prethodnom periiodu bile predmet izbornih zloupotreba kao što su zapošljavanje, jednokratna socijalna davanja, beneficije i subvencije, putne troškove i izgradnju infrastrukture.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve