Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

MANS: NOVA isplaćivala dnevnice Raičeviću i Živkoviću

U dokumentima koje je objavila nevladina organizacija prikazane su mjesečne uplate osnivaču portala Borba i novinaru IN4S

Nova srpska demokratija NOVA do kraja avgusta ove godine nije izmirila dugovanja iz izborne kampanje 2020, koji su iznosili oko 145 hiljada eura. Ta dugovanja trebala su biti isplaćena najkasnije do kraja septembra 2020. godine , navodi se u studiji Novac u politici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

“Ti dugovi uključuju preko 81 hiljadu kompaniji Pink Media M za reklamiranje na televiziji Pink M, 50 hiljada eura kiparskoj firmi Limanaki Studios za izradu promotivnih spotova i preko 15 hiljada eura Društvu za ravnopravnost i toleranciju za oglašavanje na Srpskoj TV”, piše u MANS-ovoj studiji.

Prema podacima MANS-a Nova srpska demokratija je imala zvanične prihode od 2,3 miliona eura u 2019. i 2020. godini, pri čemu je 1,8 miliona eura uplaćeno iz javnih izvora, odnosno od strane države ili opština.

Oko 12 hiljada eura troškova koji su plaćeni sa izbornog računa ta partija nije prijavila u zvaničnom izvještaju.

“Dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora, NOVA nije platila 430 hiljada eura troškova kampanje, iako su prema ugovorima sa dobavljačima ti dugovi morali biti izmireni do kraja septembra”, ističe se u studiji.

Umjesto toga, pojašnjeno je, članice koalicije Za budućnost Crne Gore, čijim finansijama je upravljala NOVA, su sklopile protokol kojim su podijelile obaveze za plaćanje tih dugova.

“Do kraja avgusta 2022. godine NOVA nije platila ni jedan dug koji je preuzela protokolom, a koji su iznosili oko 145 hiljada eura, sa bilo kog računa te partije koji je javno dostupan”, naglašeno je u studiji.

U 2020. prihodi na objavljenim računima za redovno finansiranje su bili preko 640 hiljada, a za izbornu kampanju je uplaćeno preko milion eura.

“Pošto je NOVA upravljala računom Demokratskog fronta za finansiranje parlamentarnih izbora, druge partije, članice te koalicije, su joj uplatile skoro 150 hiljada eura. Od toga je 138 hiljada uplaćeno na poseban račun za finansiranje kampanje za parlamentarne izbore i to: SNP-u 75 hiljada, DNP-u 37 hiljada, PzP-u 15 hiljada, Mreži žena PzP-a šest hiljada i Radničkoj pet hiljada eura”, podaci su MANS-a.

Između ostalog se navodi da je prije zatvaranja izbornog računa, 10. decembra 2020. NOVA sa njega prebacila 35 hiljada eura na svoj račun za finansiranje redovnog rada partije”, ističe se u studiji MANS-a.

Tri dana prije održavanja izbora, 27. avgusta 2020., na račun za finansiranje redovnog rada NOVA-e je uplaćen kredit od 50 hiljada eura.

“Istog dana kada je kredit uplaćen na račun centrale partije, ta sredstva su prebačena na račun za finansiranje izborne kampanje”, piše u studiji.

U prvoj polovini izborne godine je isplaćeno više sredstava fizičkim licima iz fondova za finansiranje redovnog rada nego u prethodnoj.

“U junu i julu 2020. isplate su bile na istom nivou, značajno padaju u avgustu, a manje su i u septembru i oktobru te godine nego u istom periodu prethodne. Tek u novembru, a posebno u decembru isplate fizičkim licima iz sredstava za redovan rad naglo rastu”, ustiče se u Studiji.

Uvidom u MANS-ovu bazu podataka cistakampanja.me navodi se između ostalog da je NOVA tokom izborne 2020. godine, plaćala dnevnice osnivaču portal Borba Draženu Živkoviću i iredniku IN4S Gojku Raičeviću, kao fizičkim licima.

Foto: MANS
Foto: MANS

NOVA je upravljala finansijama za izbornu kampanju većeg broja političkih subjekata okupljenih u koaliciji Za budućnost Crne Gore.

“Ukupni zvanični troškovi kampanje koje je NOVA prijavila su bili 1.500.679 eura. Sa računa za finansiranje izborne kampanje plaćeni su troškovi ukupne vrijednosti 1.044.985 eura, a dan prije njegovog zatvaranja, preostalih 35.145 eura je prebačeno na račun za finansiranje redovnog rada NOVA-e”, ističe se u studiji.

Kada je izborni račun zatvoren, 11. decembra 2020., ukupan iznos troškova izborne kampanje koji nisu plaćeni je bio preko 450 hiljada eura.

“Krajem oktobra 2020., mjesec dana prije nego što je NOVA zatvorila izborni račun, konstituenti koalicije Za budućnost Crne Gore potpisuju Protokol kojim dijele obaveze prema dobavljačima u izbornoj kampanji, kao i dodatnim uslugama reklame koje su im pružene nakon izbora. U slučaju kompanije Đoković, čiji vlasnik je u rukovodstvu NOVA-e, dugovanja iskazana u protokolu su veća nego što su neplaćeni troškovi izborne kampanje, vjerovatno zato što se odnose na naknadne usluge reklame koje su takođe predmet protokola”, stoji u studiji.

U MANS-u pojašnjavaju da su svi troškovi kampanje morali biti plaćeni do kraja septembra, shodno ugovorima koje je koalicija Za budućnost Crne Gore sklopila sa dobavljačima.

“Postavlja se pitanje zbog čega su neki dobavljači ovoj koaliciji dozvolili da plaća dugove na odloženo, što nije bilo predviđeno cjenovnicima i uslovima oglašavanja koji su zvanično objavljeni. U ugovorima se navodi da su rokovi za plaćanje od pet do 10 dana, od dana dostavljanja faktura”, napominju u MANS-u.

Svi dobavljači su izdali fakture u toku ili odmah nakon izborne kampanje, pa su i njihovi dugovi trebali biti izmireni najkasnije do kraja septembra.

“Umjesto toga, sklopljen je Protokol o plaćanju pojedinih dugova nakon isteka ugovorenog roka za plaćanje”, napominju u MANS-u.

Od svih članica koalicije, pored NOVA-e, SNP i djelimično DNP su objavili svoje finansije.

“Dok je SNP platio svoje obaveze prema protokolu, do kraja maja 2022. DNP nije izmirio dug prema Pinku. Nije poznato da li su Pokret za promjene i Ujedinjena platile svoj dio dugova za troškove izborne kampanje, jer te partije nisu objavile podatke o svojim finansijama, a u zvaničnim izvještajima su navele da tih troškova nisu imali u 2020. godini. Detaljnije informacije su sakrile u Radnička partija i Prava Crna Gora, ali su u zvaničnim izvještajima naveli da su imali troškove izborne kampanje, odnosno da su platili iznose koji odgovaraju obavezama preuzetim Protokolom”, zaključuje se u MANS-ovoj studiji.

Ta partija, kako piše u MANS-ovoj studiji, spada u transparentne, sa prosječnom ocjenom 4,7.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
21.12.2022-19:52 19:52

nije plaćala samo Nova već i cjelokupni energetski sektor ali MANS ćuti ka zlatna ribica…