Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

MANS: Demokratski front sakrio troškove reklamiranja, radi se o desetihama hiljada eura

Predizborni marketing za lokalne izbore na televizijama Pink M i Adria

MANS će podnijeti prijave Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) protiv Demokratskog fronta (DF) jer je ta koalicija sakrila sve troškove političkog marketinga na televizijama Pink M i Adria TV u toku kampanje za lokalne izbore, saopšteno je iz te organizacije.

Kako navode iz MANS-a, u zvaničnim izvještajima o troškovima kampanje izborne liste DF-a u Podgorici, Budvi, Baru, Pljevljima i Plavu, nisu prijavile ni cent troškova oglašavanja na pomenutim televizijama.

”Međutim, u toku izborne kampanje na Pink M televiziji emitovano je 237 predizbornih spotova navedenih izbornih lista DF-a u ukupnom trajanju od 11.220 sekundi. Dodatno, na Adria TV je emitovano 38 predizbornih spotova podgoričke i budvanske liste DF-a ukupnog trajanja od 1.310 sekundi. Nesumnjivo je riječ o skrivanju nekoliko desetina hiljada eura troškova političkog marketinga na ovim televizijama, ali tačan iznos nije moguće utvrditi, jer njihovi cjenovnici i ugovori sa partijama nisu objavljeni na sajtu ASK-a. Takvu praksu je omogućila sama ASK selektivno tumačeći zakon na način koji je drastično smanjio transparentnost finansiranja izbornih kampanja. Iako su iz te institucije, uoči lokalnih izbora, naveli da su formirali posebnu radnu grupu da riješi taj problem, nije bilo nikakvih rezultata”, stoji u saopštenju.

Iz MANS-a ističu da je činjenica da ASK nije po službenoj dužnosti utvrdila da postoje skriveni troškovi i pokrenula postupke, još jednom potvrđuje da ta institucija nije spremna ni sposobna da obezbijedi poštovanje zakona i transparentnost finansiranja izbora.

”Na taj način kontinuirano se ugrožava kredibilitet i integritet izbornog procesa u Crnoj Gori, političke partije dovode u neravnopravan položaj i zloupotrebljava nedostatak transparentnosti. Upravo postupanje ASK-a doprinosi ovakvom ambijentu, a selektivne i nedosljedne odluke Agencije dovode do stanja koje za posljedicu ima da se u izborni proces u Crnoj Gori mogu miješati pojedinci iz drugih država, u ovom slučaju iz Srbije. Naime, Pink M televizija dio je Pink Media Grupe u vlasništvu Željka Mitrovića, medijskog mogula iz Srbije, a Adria TV je u većinskom vlasništvu Bratislava Stojiljkovića, takođe srpskog državljanina, kome je u predvečerje upravo lokalnih izbora u oktobru prošle godine rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova zabranjen ulazak u Crnu Goru”, napominju iz MANS-a.

Iz te organizacije su istakli da očekuju da po njihovim inicijativama Agencija odluči po hitnom postupku, ali i utvrdi odgovornost lica zaposlenih u toj instituciji koja su propustila da identifikuju navedena kršenja zakona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
09.03.2023-11:07 11:07

Koliko para i grantova dobijaju vaše nvo od stranih ambasada ?