Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Manjinska proevropska vlada da pripremi uslove za fer izbore

''Da bismo došli do fer uslova za naredne izbore, Crnoj Gori je potrebna vlada sastavljena od snaga koje gaje sve vrijednosti naprednog svijeta''

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da bi manjinska proevropska vlada trebalo da pripremi uslove za fer izbore.

“Da bismo došli do fer uslova za naredne izbore, Crnoj Gori je potrebna vlada sastavljena od snaga koje gaje sve vrijednosti naprednog svijeta. Tu vladu, zbog trenutne kombinacije političkih snaga, vidim kao manjinsku, sa podrškom snaga kojima je nezavisna Crna Gora u srcu, i koje Crnu Goru vide kao građansku, multietničku, multivjersku, ekološku, prosperitetnu u sklopu Evropske unije i NATO”,  rekao je Gegaj.

Da li je poziv premijera i vicepremijera, ali i predsjednika Skupštine manjinama da uđu u Vladu iskren, imajući u vidu da se na svim nivoima razrješavaju kadrovi bošnjačkih i albanskih partija?

Gegaj: U suštini, predstavnici političkih subjekata manjinskih naroda treba da budu dio izvršne vlasti u bilo kojoj zemlji svijeta, a naročito u zemljama gdje je većina građana za demokratski sistem upravljanja državom. Kada pogledamo sastave vlada naprednog svijeta, vidimo u njima uvijek predstavnika takvih partija, a čak i pripadnike porodica emigranata. Primjera za to ima napretek.

Kada je u pitanju sadašnja Vlada Crne Gore, gore pomenuto nije slučaj. Vlast, uz pomoć nekih snaga koje se deklarišu kao demokratske, proevropske i građanske, preuzele su snage koje su došle na tu poziciju mašući zastavama druge države, uz zdušnu podršku crkve iste te države, a promovišući poraženu ideologiju. Dakle, neko je njihov poraz pretvorio u pobjedu.

Ove retrogradne snage su, preuzimanjem vlasti, počele da sprovode veoma konsekutivno proklamovane ciljeve iz izborne kampanje. Takoreći su čistili Vladu od predstavnika manjina i napravili da ista postane jednonacionalna. Osim političkog revanšizma protiv neistomišljenika, predstavnici ove vlade i njihove pristalice sprovode i podmukli teror protiv pripadnika manjinskih naroda i drugih vjera. Da blam bude veći, izgovor za ova masovna revanšistička razrješenja je da isti ne sprovode politiku Vlade. A možda su u pravu kada su u pitanju kakve političke snage, nažalost, trenutno drže vlast u Crnoj Gori, koje svojim aktivnostima svakim danom narušavaju Ustav, zakonodavni sistem i ekonomiju zemlje.

Poziv premijera manjinama je bio krajnje neobičan – putem sms poruke?!

Gegaj: Odnos ove vlade prema partijama manjinskih naroda se dokazuje i neozbiljnim načinom kako su ih pozvali na pregovore, i to telefonskim porukama, par sati prije zakazanog vremena, s njihove strane, kako su se izjasnili za javnost sami lideri tih stranaka. Očigledno da predstavnici partija manjinskih naroda nemaju šta da traže u takvoj vladi i sa takvim retrogradnim političkim snagama.

Pregovori o rekonstrukciji nijesu dali nikakav pomak pa se pominju i druge opcije. Koliko je realna opcija koja se sve češće pominje: manjinska vlada, koju bi činile manjine sa Urom i Demokratama, a koju bi podržavala opozicija?

Gegaj: Sloga kuću gradi, kaže naš narod. Osnova sloge su ista načela, isti ciljevi i isti sistem vrijednosti. Dakle, da bismo došli do fer uslova za naredne izbore, Crnoj Gori je potrebna vlada sastavljena od snaga koje gaje sve vrijednosti naprednog svijeta. Tu vladu, zbog trenutne kombinacije političkih snaga, vidim kao manjinsku, sa podrškom snaga kojima je nezavisna Crna Gora u srcu, i koje Crnu Goru vide kao građansku, multietničku, multivjersku, ekološku, prosperitetnu u sklopu Evropske unije i NATO. Manjine su se dokazale da gaje gore pomenute vrijednosti, pa zaslužuju da budu u manjinskoj vladi kontinuiteta i reorganizovanja. Siguran sam da će takva vlada imati podršku dvije trećine poslanika našeg parlamenta. Zbog svega toga smatram da je takva vlada najbolje rješenje za Crnu Goru.

Uspješni sastanci Đukanovića u Njujorku sa dijasporom

Sa dijasporom daleko najbolju komunikaciju ima predsjednik države što se vidjelo i tokom boravka u Njujorku. Kako komentarišete pokušaj diskreditovanja takvih sastanaka od strane parlamentarne većine?

Gegaj: Prvo što treba da istaknem je da predstavnici takvih političkih snaga nijesu mogli da za trideset godina nađu bar nešto pozitivno kod Đukanovića. Dakle, ja ne očekujem ništa drugo od njih. Lično bih želio da se predsjednik Đukanović sastane sa našim velikim saveznikom predsjednikom Bajdenom, i to zbog teških trenutaka kroz koje prolazi Crna Gora. Ali, koliko sam pratio međunarodne medije, vidio sam da se predsjednik Bajden sastao u Njujorku samo sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Isti se vratio u Bijelu kuću odmah nakon govora na 76. zasjedanju UN i tu se sastao sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom.

Nijesam primijetio da je neki od lidera regiona imao sastanak sa njim. Što se tiče bilateralnih sastanaka, predsjednik Đukanović sastao se sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom, razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, sastao se sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i sa predsjednikom Vlade Holandije Markom Ruteom.

Takođe je imao sastanke sa liderima Hrvatske, BiH i Kosova, te sa predstavnicima dijaspore iz Crne Gore. Dodao bih da se sastao 29. septembra sa predsjednicom EK Ursulom fon der Lajen, a i dobio pismo od strane predsjednika Bajdena.

Za predsjednika jedne male zemlje je gore pomenuto dosta dobro dostignuće. Na koncu, izjave protiv predsjednika Đukanovića vidim kao pokušaj da satanizuju čovjeka koji je jedan od najmoćnijih stubova nezavisne, demokratske, građanske, multietničke i multivjerske Crne Gore.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve